Tragom najstarijeg istarskog pracovjeka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverno od Rovinja na udaljenosti od petnaestak minuta spore voženje automobilom vrlo krivudavom i ne baš komotnom starom cestom izmedu Rovinja i Poreca, koja istina za volju vec poduže zahtijeva bolji tretman, nalazi se jedan od najljepših vidikovaca Istre.

Naime, na vrhu te ceste prije skretanja za Vrsar puca pogled na Limski kanal koji se smatra jednim od najljepših prirodnih bogatstva Istre. Poglavito u jesen, kada se gradovi isprazne od vreve i turista, a priroda dobije nove jesenje boje, izlet na Lim mogao bi biti mjesto za okrepu tijela i duše.



Za to ima više razloga - od vec spomenutog velicanstvenog pogleda preko mogucnosti obilaska Romualdove pecine, atraktivnog penjanja po stijenama ili nešto manje adrenalinske vožnje brodom. Naravno, gastronomadi na tom ce carobnom mjestu Istre naci i restorane koji nude upravo ono najkvalitetnije iz jedanaest i pol kilometra dugog kanala - školjke i ribe, kao i specijalitete iz unutrašnjosti Poluotoka. A kada smo vec na gastronomskim delicijama, spomenimo i ono po cemu je Lim posebno poznat - slasne kamenice.

Limski kanal takoder je jedna od najposjecenijih izletnickih "morskih" destinacija Istre. Brodovima se u kanal može iz Rovinja, Vrsara, Poreca, ali i udaljenijih gradova. Može se obici i morem, i to polaskom iz tamošnje luke.

Paleolitski lovac u Romualdovoj pecini

Za sve one koji se žele sakriti od nesnosnih ljetnih vrucina i upoznati jednu od znamenitosti Lima, idealno je odredište podzemlje, odnosno Romualdova pecina. Medutim, posjete su spilji ogranicene, i to zbog kolonija velikog šišmiša. Rijec je, naime, o ugroženoj i zakonom zašticenoj životinjskoj vrsti, pa je stoga i razgled špilje jedino moguc uz strucno vodenje i u manjim skupinama. Romualdova pecina može se posjetiti od svibnja do listopada, odnosno od sredine lipnja do sredine rujna kada Javna ustanova Natura Histrica organizira strucno vodstvo svakog punog sata od deset do sedamnaest sati.

Inace, u Romualdovoj su pecini pronadeni ostaci špiljskog medvjeda i lava, leoparda, vuka, lisice, smedeg medvjeda, špiljske hijene, snježnog zeca, dabra, velike voluharice, divljeg konja, jelena, srne, kozoroga i više kostiju ptica. Zanimljiv je i podatak da su uz ostatke izumrlih životinja, u sedimentima špilje pronadeni i dokazi da je pecinu posjecivao i pracovjek - paleolitski lovac. To je ujedno i najstariji ostatak pracovjeka pronaden u Istri.



Gusari kao posebna atrakcija

Uz Romualdovu, posebno atraktivna je i takozvana "gusarska pecina", koja ce oduševiti najmlade. Naime, pred sam ulaz u pecinu nalazi se i "Pirate bar", inspiriran gusarima i morskim avanturama. Uz mogucnost kupovine gusarskih rekvizita i suvenira, posjetitelji se mogu slikati kao Modrobradi i kapetani Kuke. Za klince svakako je najinteresantniji gusarski top, koji svako malo baca "kugle" i ispušta zvukove.

No, ako je i kojim slucajem za posjetitelji Lima, podzemlje i Romualdova pecina too much na raspolaganju im je nadzemlje. Naime, za ljubitelje free climbinga sa sjeverne strane kanala nalazi se pogodna stijena po kojoj se ljeti svakodnevno mogu vidjeti penjaci i poklonici ovog ekstremnog sporta. Osim njih, Lim je i raj za bicikliste koji, usprkos opasnom i za njih neprilagodenom cestovnom putu, s velikim žarom sa svih strana pedaliraju u smjeru kanala. Biciklom se može kroz Limsku dragu i put Dvigrada, jednog od najocuvanijih napuštenih srednjovjekovnih gradica u Hrvatskoj. Za tu je avanturu potrebno puno kondicije i otprilike pola sata pedaliranja. I da se naglasi - dobar dio puta vodi uzbrdo.


Podijeli: Facebook Twiter