Tragicne price afganistanskih žena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak navecer je u pulskoj galeriji "Makina" otvorena fotografska izložba triju istaknutih fotografkinja Kate Brooks, Lane Šlezic i Paule Bronstein pod nazivom "Žene Afganistana (Afghan Women)".

Iako pažnju najviše privlace potresne fotografije koje svjedoce o legitimnom i bolno nepravednom muškom ugnjetavanju i bešcutnom mucenju žena u Afganistanu, izložba 20 radova ovih triju vrsnih i senzibilnih fotografkinja nudi i fotografije pune topline, hrabrosti pa i vedrine djevojcica, djevojaka i žena u ovoj napacenoj i ratom destruiranoj azijskoj zemlji.

Izložba ponajprije svjedoci o teškim i tragicnim pricama brojnih Afganistanki, koje su Burke, Šlezic i Bronstein, svaka na svoj osobit nacin, željele svojim objektivima zabilježiti, pokazati i glasno ispricati svijetu.

Pored pojedinih fotografija Lane Šlezic, Kanadanke hrvatskog podrijetla, do portreta Zuhre i Gulsume izvješena su i potresna pisana objašnjenja njihovih tragicnih sudbina: od teške opekline na vratu kao posljedici suprugovog zlostavljanja, do svjedocanstva 11-godišnje djevojcice Gulsume koja ima užasne rezove i rane na ledima.

Nju je ocuh prodao i udao kad je imala svega cetiri godine, da bi je clanovi nove obitelji šest godina tukli kabelima, hranili trulom hranom, zalijevali hladnom vodom.

Unatoc ukidanju okrutne talibanske tiranije, pitanje prava žena doživljeno je kao nemila tekovina zapada pristigla s americkom okupacijom te je, štoviše, postalo posebno poprište otpora afganistanskog naroda koje još uvijek dubinski pociva na plemenskom modelu

Bolno iskrena izjava "voljeti ženu znaci tuci ju", što je fotografkinji Lani Šlezic u Kandaharu na pitanje što misli o demokraciji u Afganistanu na solidnom engleskom objasnio mladi vozac, možda najbolje ilustrira stav i ustroj društva u kojem je žena ne samo marginalizirana nego sasvim legitimno ugnjetavana.

- Nakon Sandre Vitaljic, Klausa Holstinga i Kena Russella nastavljamo u Makini izlagati sjajna fotografska djela. Ova izložba triju fotografkinja svjetskog kalibra ostvarena je u suradnji s War Photo Limited, rekao je voditelj Makine Hassan Abdelghani.

U stražnjoj, izdvojenoj prostoriji ove galerije os petka su izložene i slike poznatih pulskih slikara Bojana Šumonje i Roberta Paulette.


Podijeli: Facebook Twiter