"Tragična smrt ekonomskog analitičara" u Luci

S jednočinke u Luci (D. ŠTIFANIĆ)
S jednočinke u Luci (D. ŠTIFANIĆ)

U sklopu programa "Performativna Luka" sinoć je u galeriji Aneks Multimedijalnog centra Luka u Puli odigrana jednočinka Vedrane Klepica "Tragična smrt ekonomskog analitičara" u režiji Franke Perković.

Glavne uloge su ostvarili Dean Krivačić, Tomislav Krstanović, Nika Mišković i Anđela Ramljak, a koncipirana je kao čitanje uz vrlo malo glumačkih gesta. Ono što je na prvi pogled najprivlačnije u ovom performansu/jednočinki jest gotovo činovnički pristup tekstu i likovima, što ne znači da je gluma lišena emocije, a u nekom slučaju i prenaglašene afektacije.

"Tragična smrt ekonomskog analitičara" je britka satira hrvatske (i ne samo njene) svakodnevice, ispraznosti i mana ekonomista, njihovih žena, novinara i drugih aktera vrle nove sadašnjosti. Tekst secira i analizira licemjerje svojih likova, u čemu je njegova najveća vrlina i istodobno mana. Ovakav prikaz jednog bolesnog društva je nužan, no ne nudi šanse za iskupljenje - ljudi su odvratni i to je to, bio bi površni zaključak koji ova jednočinka nudi.

Doduše, humanost se i u tom moru neodgovornosti i nemarnosti karaktera nazire u tikovima, nenamjernim gestama i ispadima protagonista, no nije dovoljno jaka da bi pobudila simpatije gledatelja.

Tekst "Tragična smrt ekonomskog analitičara" premijerno je izveden u Zagrebu na "Malim noćnim čitanjima" 2012. godine. Vedrana Klepica je dramaturginja i autorica tekstova. Studirala je dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Dramski tekstovi i scenariji izvođeni su joj na Hrvatskom radiju, u Teatru &TD u Zagrebu, u kazalištu MKA u Melbourneu, a sudjelovala je kao autorica i na festivalima dramskih pisaca u inozemstvu. Radila je kao novinarka na portalu za kazalište Teatar.hr, u kulturnoj rubrici više novina te u produkciji nekoliko kazališnih festivala. Kao dramaturginja radi na projektima vezanim za kazalište, osobito se koncentrirajući na suvremeni ples i nove medije.

"Performativna Luka" projekt je Udruge MMC Luka u suradnji s koreografom i plesačem Matijom Ferlinom, a u Pulu dovodi domaće i inozemne izvedbene projekte izvan festivala i festivalskih sezona. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter