Tragicna farsa o kralju Marunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osjecko Hrvatsko narodno kazalište 10. travnja prireduje praizvedbu opere "Kraljevi i konjušari" skladateljice Sanje Drakulic, po libretu Mire Gavrana i u režiji Puljanina Roberta Raponje, ravnatelja Drame tog kazališta. Time ce se HNK ukljuciti u program 26. muzickog biennalea u Zagrebu, koje ce se održati od 7. do 17. travnja, najavljeno je na prošlotjednoj konferenciji za novinare u Osijeku.

Intendant Božidar Šnajder rekao da je praizvedba te opere najveci i najvažniji projekt te kuce u ovoj kazališnoj sezoni, dok je Raponja kazao da donosi intrigantnu pricu smještenu u 10. stoljece, onu o umornom kralju kojem je postalo naporno voditi narod i državu te je dodao da svojim sadržajem i danas izaziva.

Za Glas Istre Raponja veli da je do dogovora za realizaciju "Kraljeva i konjušara" došlo prošle godine, kada je umjetnicki direktor Muzickog biennalea maestro Berislav Šipuš dogovorio autorsku ekipu i pred nju postavio kreativni zadatak: osmisliti operu.



- Potom se stvorio autorski tim Drakulic-Gavran-Raponja, kojem se prikljucio i dirigent Filip Pavišic, porucuje Raponja i istice da je opera nastajala u vrlo kreativnoj atmosferi, da su uloge pisane za soliste i zbor HNK-a iz Osijeka prema ranije napisanom Gavranovom dramskom tekstu.

- Domišljali samo se kako tragicnu farsu pretociti u glazbenu pricu o kralju Marunu, cije kraljevstvo propada, a narod se buni i nemiri se šire. Radnja je smještena u 10. stoljece, kada se unutrašnji neprijatelj mogao zamijeniti vanjskim te nezadovoljstvo naroda usmjeriti na susjede Madare, veli Raponja.

Saznajemo i da ova, u osnovi tragicna, farsa puna ljubavnih i politickih intriga podosta asocira na današnje prilike.

- Kao redatelj nastojat cu iskoristiti sve kreativne potencijale marljivog osjeckog opernog ansambla uz pomoc dvojice glumaca - Hrvoja Seršica i Puljanina Majkla Mikolica - te stvarati dojmljive prizore, kako na likovnom, tako i na izvodackom planu, veli nam Raponja i dodaje da od solista zahtijeva ekspresivnost i uvjerljivost u izvodenju. Rekao nam je i da se raduje svakoj probi, da ga podjednako inspiriraju i libreto i glazba, kao i predanost svih izvodaca i pažnja oba producenta prema projektu cija ce svecana praizvedba u osjeckom HNK-u biti istovremeno prikazana u kinu Tuškanac u Zagrebu. (Nuša HAUSER)

Kostimi iz pulske trikotaže Arena

Dio scenografije i kostimografije opere "Kraljevi i konjušari", za cije je osmišljavanje zadužena Jasmina Pacek, plete se u Modnoj trikotaži Arena u Puli. Pacek je najavila da ce u predstavi biti oko 160 kostima koji docaravaju vrijeme prvih hrvatskih kraljeva i Hrvatske u 10. stoljecu.


Podijeli: Facebook Twiter