Tragedija u Vodnjanu: jesu li zakazale institucije?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Utvrdujemo sve okolnosti. U kontaktu smo s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi koje nam sutra šalje socijalnu inspekciju", rekao nam je u nedjelju ravnatelj pulskog Centra za socijalnu skrb Marino Folo, dan nakon što je u Vodnjanu Mauro Pinzan (33) nožem ubio petogodišnjeg sina Samuela, a zatim presudio i sebi.

U Vodnjanu još ne vjeruju da je upravo njihov sugradanin pocinio ovako grozan zlocin kakav u tom gradu ne pamte. Poznavali su i njega, ali i malog Samuela koji se igrao s drugom djecom u Vodnjanu.

Djecak je nakon razvoda roditelja dodijeljen u zajednicko skrbništvo, odnosno prema presudi Opcinskog suda trebao je ostati živjeti s majkom, ali Mauro ga je mogao uzeti k sebi svakog drugog vikenda te svake srijede. Ujedno, Mauro je za malog Samuela svojoj bivšoj supruzi morao isplacivati i tisucu kuna alimentacije mjesecno.

Samuelova majka Nathalie žalila se na presudu pulskog Opcinskog suda isticuci da s Maurom nešto nije u redu, te je tražila da mu se dijete ne dodjeljuje u zajednicko skrbništvo, odnosno da se dodijeli njoj u stopostotnu skrb.

"Nažalost je ponašanje oca nepredvidljivo, što je evidentirano i u Centru za socijalnu skrb", napisala je u žalbi. Do današnjeg dana viši sud na žalbu nije odgovorio.

"Da je viši sud, u ovom slucaju pulski Županijski sud, donio na vrijeme, odnosno ranije odluku na tu žalbu, možda bi mali Samuel bio živ", kazala nam je najbolja Nathaliena prijateljica Svjetlana Bilan.

Ona kaže da je nepojmljivo da policija nije majku na vrijeme obavijestila o smrti djeteta, nego da je ona u to pocela sumnjati kada joj je bjesomucno poceo zvoniti mobitel.

"Što mu je kliknulo u glavi tog jutra, bolje da se ne zna. Nathalie još i ne zna na koji je nacin ubijen njezin sin Samuel", rekla je Bilan.

"Mislim da je ovaj njegov cin bio egoizam - necu ja bit' sretan, a neceš ni ti. Nije se mogao pomiriti s cinjenicom da oni kao obitelj više ne postoje. Volio je Samuela i ne znam kako je mogao imati hrabrosti to uciniti. Ne znam što ga je na to moglo potaknuti", rekla nam je Svjetlana Bilan. (Piše Srecko PERŠIC; snimio Saša MILJEVIC)

OVO JE SKRACENA VERZIJA TEKSTA, A CIJELI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter