Tradionalni plesovi na Trgu sv. Kuzme i Damjana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Fažanski tanac 2012.", deveti susret folklornih grupa ucenika osnovnih škola okupio je u subotu poslijepodne mnoštvo publike na prepunom fažanskom Trgu sv. Kuzme i Damjana.

Izvodeci tradicionalne istarske plesove poput baluna, "balo de kušin", stare polke, "šete paši", labinskog tanca, špic polke i mantinjade odjeveni u tradicionalne nošnje i uz pratnju miha, šurli, roženica, harmonike, trieštine i bajsa, nastupila je ukupno 21 folklorna i pet etno grupa s oko 400 plesaca i sviraca iz cijele Istre.

Time je "Fažanski tanac" postao najveca ucenicka smotra folklora Istre. Prvi je put svoje predstavnike imao i slovenski dio Istre jer su nastupili i folkloraši iz Osnovne škole Koper.



Na manifestaciji pokrenutoj s ciljem edukacije djece i ocuvanja kulturne baštine Istre, namijenjenoj osnovnoškolcima, nastupile su skupine "Cvit" fažanskog Djecjeg vrtica Sunce i "Amfora" OŠ Fažana, medulinska folklorna skupina OŠ Mate Demarina i DKUS Mendula, Djecji folklor Zajednice Talijana Bale, pulski KUD Stoja te "Opsa-sa!" OŠ Vidikovac.

Tinjan je predstavljala kumpanija "Kosirici", KUD Mate Balota stigao je iz Raklja, a tradicionalnim plesovima predstavili su se i KUD Vodnjan, kršanski KUD Ivan Fonovic Zlatela, folklorna društva "Pazin" i "Cere", KUD Svetvincenat i KUD Barban. "Plesarini" su stigli iz sutlovrecke OŠ Joakima Rakovca, KUD Uljanik iz Pule, KUD Mladice iz Žminja, KUD Stjepan Žiža iz Rovinjskog Sela, a nastupili su i folkloraši OŠ Vrsar.

Slovenski su predstavnici sudjelovali i na prezentaciji djecje kulture Istre uz etnološke skupine Djecjeg vrtica Sunce i OŠ Fažana. Na kreativnim radionicama prezentirana je pak izrada igracaka na starinski nacin: krpenih lopti i lutaka, zatim narodnih instrumenata, kažuna i cvijeca od krep papira. "Fažanski tanac" organizirali su Osnovna škola Fažana, Djecji vrtic Sunce i Turisticka zajednica Opcine Fažana. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter