Tradicionalnu balinjeradu predvodio općinski načelnik

Načelnik Doriano Labinjan na čelu kolone balinjeraša
Načelnik Doriano Labinjan na čelu kolone balinjeraša

Teniskim turnirom u autokampu CampingIN Park Umag i "Zvjezdanim kaležom" u Brtonigli je započelo obilježavanje još jedne u nizu proslave Sv. Roka, zaštitnika mjesta.

"Zvjezdani kalež" je ljetna vinska manifestacija, koja se održava u organizaciji udruge "Gradovi vina". Kao član iste, Brtonigla nastoji prezentirati i promovirati vina teritorija. Mnogobrojni su domaći posjetitelji i turisti mogli degustirati vina iz podruma brtoniških vinara, dok se za dodatni ugođaj ljeta pobrinula živa muzika.

Veliki broj posjetitelja okupio se na sedmom izdanju tradicionalne balinjerade, koju je otvorio Doriano Labinjan, načelnik općine Brtonigla, zajedno sa najstarijim stanovnikom ovog pitoresknog gradića. To je tradicionalna utrka na vozilima kućne izrade koji umjesto kotača koriste "balinjere" tj. ležajeve. Utrci su se, osim "profesionalnih vozača" pridružili i mnogi posjetitelji manifestacije.

Nakon trosatne balinjerade je u večernjim satima na glavnom trgu nastupio The Night Express Band, nakon čijeg su nastupa posjetitelji jutro dočekati uz DJ PAWA-u.Iste su večeri na trgu Mazzini  nastupili Sandro & Kristina.

Jučer je na programu bio malonogometni turnir "Sveti Rok - memorijal "Aldo Paljuh", nakon kojeg je uslijedila biciklijada "San Rocco Bike&Wine". Večer se nastavila uz zabavni program.

Danas je pak na redu tradicionalna procesija ispred crkve Sv. Roka u 10.30, nakon koje u 11 sati slijedi sveta misa u crkvi Sv. Zenona. Večernji je program rezerviran za pučke igre, utrke s magarcima, nastup folk skupine Batana i koncert Crvene Jabuke. Biti će tu i vatromet koji nakon dužeg niza godina ponovno stiže u Brtoniglu.

Bitno je spomenuti i bogatu eno i gastro ponudu u ugostiteljskim objektima i na štandovima, te program za najmlađe, uz dječji kutak Roccoland. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter