Tradicionalne turske skladbe u jazz ruhu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mlada slovenska pijanistica Kaja Draksler nastupom u Multimedijalnom centru u petak, u sklopu glazbenog projekta Gandusiana, zajedno sa svojim kvartetom Akropolis i gošcom, turskom jazz pjevacicom Sanemom Kalfa, impresionirala je publiku.

Koncert je poceo izvedbom tradicionalne slovenske skladbe, a potom su nastavili nizati pjesme s albuma "Turku", inspiriranog tradicijskom glazbom Turske, koji je promoviran prošlog tjedna. Uz turske tradicionalne skladbe obavijene jazz ruhom, bilo je mjesta i za improvizaciju. Umijece su pokazali George Dumitriu (gitara), Goran Krmac (tuba) i Kristijan Krajncan (bubnjevi). Draksler je osim glazbenih tocaka s novog albuma izvela i jednu skladbu Friedricha Chopina, a za bis su mladi glazbenici odabrali jazz standard "Never Let Me Go".

Draksler je završila školovanje na nizozemskom konzervatoriju Prince Claus, a za jazz klavir se opredijelila još s 12 godina. Do sada je sudjelovala u nizu glazbenih projekata, za što je osvojila nagrade. Drugu nagradu žirija i prvu publike, uz onu za kompoziciju "Falajk", na jazz natjecaju za najbolji slovenski sastav osvojila je 2006., a u travnju ove godine dobila je i prestižnu nagradu Deloitte Jazz Award za doprinos izvodenju na klaviru. Njezinu skladbu "Creation" izveo je orkestar konzervatorija u Amsterdamu.

Gošca, Sanem Kalfa, koja se rovinjskoj publici predstavila lakocom izvedbe i približila tursku kulturu, kvartetu se pridružila ove godine. Plod suradnje je album "Turku".


Podijeli: Facebook Twiter