Tradicionalna prerada grožđa na Svetu Eufemiju

Odbojkašice gnječe grožđe na trgu
Odbojkašice gnječe grožđe na trgu

Završnica ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada Rovinja i blagdana njegove zaštitnice sv. Eufemije bila je u znaku rovinjskog Festivala vina, koji je organizirala udruga poljoprivrednika Agrorovinj. Bačve s grožđem na središnji Trg maršala Tita dovezle su dvije magareće zaprege. Brojni gledatelji, među kojima su bili i turisti, mogli su pratiti postupak klasične prerade grožđa.

Giovanni Dalino i kompozitor Massimo Brajković na raškaduru su muljali grožđe koje im je u brentici donosio dogradonačelnik Wiliam Uljanić. Nakon muljanja bobica raške su se tiještile u torkulu. Uz lješnjake i bademe gledatelji su mogli probati i mošt.

Ovogodišnja novost bilo je natjecanje u gnječenju grožđa bosim nogama. U sedam minuta valjalo je izgnječiti 50 kilograma grožđa. Nadmetale su se ekipe rovinjskih mažoretkinja, igračice odbojkaškog i rukometnog kluba, folklorašice KUD-a "Stjepan Žiža" iz Rovinjskog Sela te učenice Srednje škole Zvane Črnje, koje su bile najuspješnije.

Na malom molu mogla su se kušati probrana vina 32 istarska vinara.

Uz Sv. Eufemiju održana je i tradicionalna ekološko-rekreacijska akcija "Od punte do punte - morem i kopnom". Ove su godine sudionici akcije, hodači, trkači, biciklisti i plivači, krenuli iz 15 kilometara udaljene uvale Palud. Prije polaska razgledali su tamošnji ornitološki rezervat, a potom čistili plaže u svakoj od uvala do Rovinja. Na svaki od rtova postavljali su male drvene ribice s oznakom akcije.

Od Paluda do Rovinja plivali su i plivači iz Australije. Za ovu prigodu u Rovinj su, naime, doputovali plivači iz australskog Forster Turtles Winter Swimming Cluba (FTWSC).

Na Trgu maršala Tita navečer su nastupali rovinjski glazbenici. U Valdibori je, po uzoru na nekadašnje, održan tradicionalni sajam. Na gradskom Trgu na mostu priređen je sajam rukotvorina i tradicionalnih proizvoda, koji je posebno bio zanimljiv turistima.

Fuminju je pratio i veliki broj sportsko-rekreativnih događaja. Na Štangi je održan tradicionalni boćarski turnir posvećen svetici. Rukometno igralište Pod lipama bilo je mjesto odigravanja međunarodnog natjecanja u tae kwon dou 3. Rovinj Open. U bazenu Delfin odigran je vaterpolo memorijal posvećen Nikši Kalačiću, dok se na otvorenim igralištima kod hotela Eden igrao međunarodni košarkaški turnir veterana. Održana je i 10. biciklijada Dana grada Rovinja.

Sve su manifestacije pratile rovinjske mažoretkinje i gradska Limena glazba. Kao gost, s njima je svirala i limena glazba Musikverain st. Magdalena iz istoimenog mjesta kraj Linza. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter