Tradicionalna istarska jela s autorskim kulinarskim pristupom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas počinju ovogodišnji Dani otvorenih vrata agroturizama Istre, osebujna gastro-manifestacija tijekom koje će 14 agroturizama širom Istre svake subote i nedjelje tijekom mjeseca studenog nuditi specijalitete domaće i tradicijske kuhinje po promotivnim cijenama. Cijena menija na ovogodišnjim Danima otvorenih vrata je 95 kuna, a u obrok ulaze aperitiv, predjelo, glavno jelo, salata i desert. Važno je napomenuti da svaki od uključenih agroturizama u svakom od ukupno 15 predviđenih subotnjih i nedjeljnih termina nudi isti meni. 

Promotivna cijena menija 95 kuna 

Subotom u 13 sati, te nedjeljom u 13 i 16 sati svoja vrata otvaraju agroturizmi Botra Marija u Svetom Petru u Šumi; Cerovac u selu Eržišće u općini Sveta Nedjelja; Dol u Gologoričkom Dolu; Dušani u istoimenom selu kraj Pazina; Matošević u selu Kloštar nedaleko Sv. Lovreča; Montižel u Završju; Ograde u Katunu Lindarskom; Ondina u Bričancima kod Savičente; Pineta u Sv. Martinu kod Nedešćine; SIA u Guranu kod Vodnjana; Stara štala u Sandaljima kod Boruta; Štefanić u istoimenom selu ispod Kaldira na Motovunštini; a po prvi put su uključeni novootvoreni agroturizmi Remedy u selu Radoši nedaleko Žbandaja te Giovanna Allegra u Šumberu. Agroturizam Botra Marija u Svetom Petru u Šumi, u duhu tamošnje manifestacije "S klobasicom u Europu", za predjelo nudi "Pijat Botra Marija za fešte" odnosno domaće suhe kobasice, pancetu i vratinu uz salatu od povrća, a za glavno jelo premijerno predstavlja "Supetarsku južinu za težake" odnosno domaće kobasice iz masti s pečenim žlomprtom, krumpirom i kiselim kapuzom. 

Sva jela s domaćim cukama 

Agroturizam Giovanna Allegra u Šumberu u svojim jelima na zanimljiv način spaja tradiciju i inovaciju. Kao prvo jelo nudi se juha od boškarina s pečurbama (gljivama), slijedi pečeni but od boškarina uz aromatiziranu zapečenu palentu te salatu od radića, a desert je zanimljiv kombinirani štrudel s jabukama, grojzem i cukom, te preljevom od terana. Agroturizam Matošević u Kloštru za toplo predjelo nudi maneštru, a zatim žgvacet od domaće junetine s pljukancima ili fužima uz kuhani kiseli kapuz, a za desert se nude fritule te štrudel s kunjama.

Agroturizam Montižel kraj Završja već se nekoliko godina izdvaja po ponudi jela s cukama, svaki put na drugi način, i to u svim sastojcima menija, od juhe i kruha do deserta. Ovaj put meni otvara juha od cuki sa salvijom (kaduljom), slijedi teleće pečenje s nedevom od cuki i umakom od jabuka uz radić, a za desert se nude motanice s marmeladom od cuki. Agroturizam Ograde u Katunu Lindarskom nudi maneštru od bobići, glavno jelo je palenta po starinski uz kapuz, kobasice i ombolo, a za desert dolazi pazinski cukerančić.

Jedini među svim agroturizmima uključenima u ovogodišnje Dane otvorenih vrata, agroturizam Ondina u Bričancima kraj Savičente odlučio se ponuditi tripe, i to kao toplo predjelo, za kojim dolaze fuži ili njoki sa šugom od tovara i kiselim kapuzom, te štrudel za desert. Agroturizam Pineta u Svetom Martinu kod Nedešćine nudi za predjelo palentu s rokulom i miješanim gljivama, za glavno jelo kozlića u fornu uz seljački krumpir i for (ječam) s cukima te salatu od kupusa, a originalni autorski desert ovog agroturizma je sladoled od suhih smokava s krokantom od oraha i šumskim preljevom. 

U ponudi i bezglutenska torta 

Agroturizam Remedy u Radošima kod Žbandaja promiče paleo-prehranu temeljenu na prirodnim lokalnim namirnicama, a gostima Dana otvorenih vrata nudi najprije pladanj od sira s istarskom marinadom i maslinama, za glavno jelo nudi se peteh iz kotlića s rezancima od pira, vrganjima i pestom, za desert je ponuđena bezglutenska torta s medom i orasima, a dodatak ponudi je bezalkoholni napitak od pčelinjih proizvoda Gym&fit.

Agroturizam SIA u Guranu kod Vodnjana (zbog zatvorene ceste Vodnjan-Pula tamo je najbolje doći preko izlaza s istarskog ipsilona Vodnjan-sjever) nudi gustu juneću juhu s povrćem, za glavno jelo nudi se janjetina u crnom vinu sa zgnječenim krumpirom, a za desert kolač s ovčjom skutom ili jabukama. U selu Sandalji kraj Boruta nedaleko Cerovlja, agroturizam Stara Štala nudi miješanu juhu s ribanom kašom, rafiole s goveđim gulašom te kapuz s mesom, i kolač od domaćeg voća.         U agroturizmu Štefanić u istoimenom selu ispod Kaldira obrok se otvara maneštrom, nastavlja mišićem od boškarina u crnom vinu uz restani krumpir, a zaključuje kolačem s jabukom.

Od pratećih programa spomenimo da će u agroturizmu Dol biti ponuđeni na kušanje i prodaju voćni proizvodi OPG-a Aleksandre Božić iz Kaldira te mesni proizvodi OPG-a Franjul iz Svetog Petra u Šumi; u Dušanima će se degustirati med, agroturizam Giovanna Allegra u Šumberu nudi degustaciju sira sirane Zlata iz Čepić Polja i vina Fuhtar iz Nedešćine, te šetnju pješačkom stazom Giorettini; u Šumberu i Ogradama gosti će moći pohađati i malu školu folklora, a u Ogradama se nudi još i radionica pripreme pazinskog cukerančića. (Davor ŠIŠOVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter