Tradicijske, gotovo zaboravljene igre


Zahvaljujući učenicima četvrtog razreda rovinjske Osnovne škole Jurja Dobrile koji su demonstrirali, a šest mjeseci ranije i korisnici Doma za stare i nemoćne "Domenico Pergolis" koji su im predstavili igre svoje mladosti u ponedjeljak je u dvorištu Doma bilo neuobičajeno veselo.

Za dobar štimung pjesmom su se pobrinuli stanovnici Doma, dok su učenici zainteresiranim gostima ali i domaćinima demonstrirali starinske igre u kojima su uživali i igrali ih njihovi nonići i none. Osim što su igre školice, lastika, preskakanja konopca ili gađanja novčića u konzervu izazvali nostalgiju, ono posebno vrijedno odnosilo se na igre koje ne samo da su zaogrnute prašinom vremena već im, pod naletom tehnologije, prijeti i kolektivan zaborav.

Riječ je primjerice o igricama koje su se igrale kod čuvanja stoke - pljočkanje, praščak (prasičkanje, praščićanje), šiki-šiki-frk (lovice), njoka (kantuni), ili onima koje su obuhvaćale skokove i poskoke kao što su igre na bando-puč (školica), am šalam (školica), škakalica, odnosno preskakanje kolca.

Treću skupinu starinskih igara svedenih pod naziv "kako je to nekad bilo" predstavljale su igre koje su se, prema kazivanju Bruna Vidotta, igrale na rovinjskim ulicama - španja, bati man, sa šoldi (kovanicama) i gađanje šoldima na škatuletu (limenku konzerve), dok se posljednja skupina prezentiranih tradicijskih igara odnosila na igrice koje su se igrale kamenčićima, sjemenkama, šiškama među kojima je posebno stršila ona pod imenom pikapanje-kavali. Sve te igre četvrtaši (4 b) su demonstrirali svojim "učiteljima" korisnicima Doma, ali i učenicima nižih razreda rovinjskih Osnovnih škola kako iste ne bi pale u zaborav.

Upravo ovaj hvalevrijedan projekt djelo je članova Udruge "Babin pas" iz Rovinjskog Sela na čijem je čelu Karmen Uljanić, učenika 4 b OŠ Juraja Dobrile i učiteljice Sandre Boljunčić te kineziologinje Arijane Curto i glavni im je cilj očuvati nasljeđe.

- Prikazom tradicijskih igara, odnosno radionicom pod nazivom "Kako je to nekad bilo" želja nam je očuvati tradiciju i tradicijski način življenja, poticati ljubav i pozitivni odnos prema baštini i zavičaju ali i ne manje važno podignuti kvalitetu života djece i starijih osoba, kaže Karmen Uljanić, voditeljica projekta  koja smatra da se upravo kroz igru, koja podrazumijeva smijeh i veselje, razvija solidarnost te promiče i potiče međugeneracijska tolerancija.

Demonstracijom igara projekt "Etno tradicijom do razvoja " nije okončan. Kako saznajemo već u studenom žitelji Doma za odrasle doći će u posjet staroj kući s ognjišćem u Rovinjskom Selu, gdje će djeci predstaviti neke starinske običaje u domaćinstvu, a slijedi im i zajednički turnir u igri s frndalcem, te još jedna umjetnička radionica. Kruna ovih svih događanja, zapisa, ispitivanja i propitivanja starih kako bi mladi svoje novostečeno znanje i umijeća mogli prenijeti još mlađima okončat će se izdavanjem monografije pod imenom -Kako je to nekad bilo. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter