Tradicijska kuhinja gastro adut unutrašnje Istre

 Vlasnik konobe Branko Golojka i kuharska  ekipa
Vlasnik konobe Branko Golojka i kuharska ekipa

U drugom dijelu 5. Istra gourmet toura u kojem do 27. travnja sudjeluje osam slovenskih i hrvatskih restorana u Istri, gastro karavana zaustavila se u konobi "Volte" u Kozarima kod Buzeta. Uzvanike gastro manifestacije kojim Obrtnička komora Istarske županije nastoji promovirati istarsku gastronomiju i ugostiteljske objekte izvan glavne turističke sezone, uvodno je pozdravio domaćin, Branko Golojka vlasnik konobe "Volte" koja ove godine slavi petnaestu obljetnicu djelovanja i temelji se na tradicijskoj istarskoj kuhinji, u kojoj prevladavaju vlastiti proizvodi od pršuta, ombola, kobasica do povrća iz vlastitog vrta i ručno rađene tjestenine.
 
Pozdravne riječi uputili su potpredsjednik Komore Enrico Cernecca i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dušan Černjul. Pročelnica županijskog Odjela za turizam Nada Prodan Mraković čestitala je organizatorima što ustraju na manifestaciji koja slavi gastronomiju.
 
- Znamo da gastronomija i hrana bude osjetila, emocije, a ono što je u turizmu jako važno je da kroz njih pričamo priču o Istri, istaknula je Prodan Mraković.
 
- Županijski Odjel za turizam upravo kako bi potaknuo podizanje kvalitete proizvoda i usluge u gastronomiji, lani je cijele godine provodio istraživanje gourmet manifestacija koje su se bavile gastronomijom da bi vidjeli kako nas gosti doživljavaju. Dobili smo visoku četvorku, ali još uvijek imamo puno prostora za poboljšanje. Pokazalo se da nas gosti prepoznaju po vinu, maslinovom ulju, tartufima, ribi, mesu, no neki još uvijek znaju spomenuti ćevapčiće, tako da i dalje treba raditi na promoviranju onog što je doista autentično, rekla je Prodan Mraković. 
 
Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić naglasio je da je upravo zahvaljujući svojoj gastronomskoj ponudi Buzet prije dvije godine ušao u završnicu izbora za europsku destinaciju izvrsnosti.
- Drago mi je da se Udruženje obrtnika Buzeta i njegovi ugostitelji uključuju u manifestaciju kojom možemo svima pokazati što nudimo i kako se ovdje dobro jede, rekao je Žulić. Na gastro večeri bili su i župan Valter Flego, predsjednica Udruženja obrtnika Buzet Loredana Krbavčić i tajnik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić.
 
Po promotivnoj cijeni večere od 120 kuna, sa čašom vina po slijedu jela, vjerni pratitelji Istra gourmet toura, mogli su birati između mesnog i vegetarijanskog menija po receptima tradicionalne domaće istarske kuhinje koje je pripremila brojna kuharska ekipa konobe "Volte". U mesnoj varijanti gostoljubivi domaćini nudili su istarski narezak "Volte" (ombolo, kobasice, panceta), potom palentu sa šugom od boškarina, rolanu teletinu sa aromatičnim travama i zapečenim ribanim krumpirom u posteljici od rokulje i štrudlu od jabuke, a u vegetarijanskom meniju tri vrste sira, palentu s miješanim gljivama, pohani sir sa zapečenim ribanim krumpirom na posteljici od rokulje i isti desert kao u prethodnom meniju. Točena su vina iz vinarija .Zdravka Černehe iz Medveje i Damira Sirotića iz Sovinjskog Polja, dok je maslinovo ulje bilo vlastite proizvodnje obitelji Golojka. Za tradicijsku glazbu pobrinuli su se harmonikaši; 8,5 godišnji Mateo Golojka i Mladen Blažević. Istra gourmet tour nastavlja se 16. ožujka u Hotelu "Peteani" u Labinu. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter