Tradicija učkarskih gorštaka na spoju dviju županija

Učkarski sajam (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Učkarski sajam (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Na prijevoju Poklon, omanjem platou između pansiona Učka, planinarskog doma te velikog kamenog križa, u nedjelju, 7. od 10 do 20 sati održava se 8. Učkarski sajam, tradicionalna manifestacija na kojoj se i ove godine očekuje više od osam tisuća posjetitelja iz Istarske i Primorsko goranske županije. Cilj je, kaže ravnatelj Javne ustanove Park Prirode Učka Egon Vasilić, od početka isti; lokalnim proizvođačima omogućiti plasman i prodaju proizvoda, a istovremeno posjetiteljima približiti kulturnu i tradicijsku baštinu Učke i okolnih područja.

Perunova svetinja

Na 35 prodajnih štandova svoje će proizvode nuditi mali proizvođači, obrtnici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. U ponudi će biti široka paleta raznovrsnih proizvoda, počevši od meda, rakija, vina, sireva, kolača, marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja. Prilika je to da se kupe proizvodi direktno iz ruku ljudi koji ih proizvode i kojih najčešće nema u trgovinama.

U izložbenom dijelu moći će se razgledati izložba tradicionalnih alata, oruđa i posuđa kroz etno zbirku Lovranšćine, tradicionalni zanati poput lončarenja na kolu, starinske kovačnice i izrade drvenih bačvi, autohtoni glazbeni instrumenti i njihova izrada, izložba nekadašnjeg načina života, izložba gljiva, a udruga Perunova svetinja predstavit će staru slavensku kulturu i mitologiju.

Za najmlađe posjetitelje, atrakcija je tor s domaćim životinjama; istarskim govedom - boškarinom, istarskom ovcom -pramenkom, domaćom kravom, istarskim tovarom i kozom.

Hranite se lokalno

U maloj šumskoj sceni program započinje u 12 sati predstavom za djecu "Pra priče", a u 13 sati započinju edukativna predavanja. Prvo predavanje drži ekološki proizvođač povrća pod nazivom Ekološka proizvodnja poveća u 21. st., slijedi predavanje GSR-a Pod Učkun Sprijateljite se sa seljakom - hranite se lokalno. U 14 sati, predavanje Pretkršćanski običaji starih Slavena održat će udruga Perunova svetinja. Završno predavanje je u 15 sati na temu Samoniklo jestivo bilje Parka prirode Učka, a nakon njega kulinarska radionica Kuhinja u prirodi - od livade do tanjura.

U kulturno-zabavnom programu od 13.30 sati nastupit će mješoviti pjevački zbor Maestral, klape Rožice i Kamelija, etno band Svarica, učenici PŠ Veprinac koji će izvesti svoju eko-predstavu te 15-godišnji harmonikaš Arian Frlan, a za dobru zabavu pobrinuti će se popularni Anelidi.

Učkarski sajam od ove je godine dio ZERO WASTE projekta čiji je cilj smanjiti negativan utjecaj koje manifestacije imaju na okoliš, odnosno potaknuti organizatore da događanja postanu tzv. događanja s "nula otpada". Svi promidžbeni materijali tiskani su na recikliranom papiru, ugostiteljski objekti na sajmu posluživati će jela na biorazgradivim tanjurima od šećerne trske, a za vrijeme trajanja manifestacije vršiti će se i selektivno odvajanje otpada u za to predviđenim ekološkim otocima.

JU Park prirode Učka sajam održava pod pokroviteljstvom Istarske i Primorsko goranske županije i Grada Opatije.

Kako stići na sajam

Na dan održavanja Učkarskog sajma starom cestom preko Učke prometovat će se jednosmjerno, od 9 do 21 sat iz smjera Istre prema Kvarneru. Posjetiteljima sajma biti će uručen bon, čijim će predočenjem na naplatnim kućicama plaćati sponzoriranu cijenu cestarine od 10 kuna za 1 i 1a kategoriju vozila.

Za one željne planinarenja organizirana su dva planinarska pohoda: u suradnji s PD Knezgrad iz Lovrana, polazak u 10.15 sati iz Lignja, u suradnji s PD "Opatija" iz Opatije, polazak u 8 sati iz Opatije. Također, organizirana je i besplatna izvanredna autobusna linija s polaskom iz Opatije, Slatina do Poklona te nazad. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter