Tradicija u pjesmi, svirci i plesu

KUD Uljanik i gosti nastupili u Istarskom narodnom kazalištu (Slaven RADOLOVIĆ)
KUD Uljanik i gosti nastupili u Istarskom narodnom kazalištu (Slaven RADOLOVIĆ)

Pred punim Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula u subotu je održana 19. večer tradicijske glazbe i plesa pod nazivom "KUD Uljanik i gosti" u čast 159. rođendana Uljanika i 48. obljetnice postojanja ovog KUD-a.

Mladi članovi

KUD Uljanik je osnovan 1967. godine i broji 80-ak članova koji djeluju u pet grupa, dobitnici su brojnih priznanja i nagrada, a osim bogatstvom koreografija KUD se može pohvaliti i bogatim fundusom narodnih nošnji te narodnih i tradicijskih instrumenata. U subotu je ovo društvo predstavljeno kroz svoje plesačice i plesače podijeljene u grupe ovisno o uzrastu, zatim svirače istarskih tradicijskih instrumenata te tamburaški orkestar pod vodstvom Marina Latina.

Publiku su proveli kroz istarske, međimurske, slavonske i prigorske plesove i pjesme. Koreografiju za Uljanikove plesače i plesačice su kreirali Stjepan Celić, Lucija Kancijanić i Salko Salihi, a plesače i plesačice uvježbale su Dragica Martinović i Lucija Kancijanić.

Svirače je uvježbao Valter Bašić, a od svirača solista nastupili su Marko Franković, Lucija Franković, Mateo Smoljan, Marin Latin, Mateo Radolović, Dorijan Jurkota, Robert Krbavac i Danijel Vitasović. Kroz subotnji nastup pokazali su ne samo da njeguju tradiciju, nego i da, kako su to još neki primijetili, u svojim redovima imaju mlade snage radi čega se ne moraju brinuti za budućnost.

Gosti Uljanikovaca su bili Makedonsko kulturno društvo Istarske županije Sv. Kiril i Metodij iz Pule, zatim KUD Rudar iz Glogovca i KUD Mate Balota iz Raklja. Makedonci su se predstavili s tri pjesme među kojima je bila i "Jovano, Jovanke", za koje je pjevače uvježbala Biserka Kuhta koja je i bila dio sviračke pratnje na tarabuki uz harmonikaše Rudiku Ergotića i Noela Dožića, violinista Srećka Savretića i klarinetista Ruseva Dimitra.

Uspješni gosti Gosti iz Glogovca predstavili su se pjesmama i plesovima Podravine pod nazivom "Oj djevojko moja" na koreografiju Zrinke Roksandić i u glazbenoj obradi Tomislava Cvrtile. Vrijedni Rakljanci pokazali su kako zvuči "Propuhala je tramuntana" i "Sve mi pod Raklja sela" koje su otpjevali Cvitko Brgić, Nevija Grgorinić, Josip Vlačić, Klaudio Knapić i Ljiljana Miloš. Program je vodila Nives Trošt koja je publiku počastila i jednom pjesmom na barbanskom govoru, a publiku su pozdravili predsjednik KUD-a Uljanik Dragan Pereša i tajnica SAKUD-a Gabrijela Peruško Pujas.

Podijeljene su plakete počasnim članovima KUD-a i to Stjepanu Celiću koji slavi 60 godina uspješnog rada, zatim dugogodišnjem voditelju tamburaškog orkestra Josipu Lebaru i dugogodišnjem tajniku Svetislavu Stakiću, a zahvalnice i poklone primila su gostujuća društva te su svi zajedno, okupljeni na pozornici, izveli "Radetzky marš". (Mladen RADIĆ, snimio Slaven RADOLOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter