"Tradicija okrunjena zlatom" - film o Cernogorzu

Giovanni Cernogoraz
Giovanni Cernogoraz

"Tradicija okrunjena zlatom" naziv je filma o osvajaču zlatnog olimpijskog odličja Giovanniju Cernogorzu u produkciji Hrvatskog lovačkog saveza, čija je promocija održana pred brojnim članovima hrvatskih lovačkih saveza i drugim uzvanicima u novigradskom hotelu Maestral.

Kroz film o Gianniju, kako u Novigradu, njegovom rodnom gradu, svi zovu Cernogorza koji se prošle godine na Olimpijskim igrama u Londonu okrunio zlatnim odličjem u disciplini trap, o njemu, njegovom duhu, karakteru, skromnosti, požrtvovnosti, radu o obiteljskom restoranu, uspjesima, treninzima i medaljama govorili su majka, otac, supruga, prijatelji, kolege, trener Stjepan Vučković i brojni drugi. Zahvaljujući slozi i potpori obitelji, kako je istaknuo njegov otac Valter, Gianniju je streljaštvo iz hobija prešlo u ozbiljne profesionalne vode koje su ga dovele do svjetskog vrha – Olimpijade koja je san svakog sportaša. Gianni i njegov otac Valter članovi su lokalnog lovačkog društva, što je i bio povod HLS-u da napravi ovaj film.

Kako je istaknuo predsjednik tog saveza Đuro Dečak, time su željeli odati priznanje Cernogorzu i braći Glasnović, o kojoj se u filmu također progovara, jer su pronijeli Hrvatsku u svjetski vrh i time promovirali hrvatsko lovstvo i streljaštvo. Svi su oni, naime, svoje prve korake u toj disciplini, napravili upravo kao lovci. U filmu se ističe kako mnogi sve više, u zamjenu za lov, odlučuju za streljane i gađanje glinenih golubova.

Zbog svih tih zasluga Cernogorzu te braći Anti i Josipu Glasnoviću, također olimpijcima, HLS je uručio zlatne plakete kao najveće priznanje Hrvatskog lovačkog saveza.

Na promociji su bili prisutni, uz Cernogorza, čelnik Lovačkog saveza Istarske županije Gracijano Prekalj, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, Đuro Dečak i brojni drugi uzvanici. Polusatni film režirao je Dominik Zen, proizvodnju potpisuje HLS, a izvršni producent je Dečak. HLS se za realizaciju filma zahvalio obitelji Cernogoraz, lovačkom društvu Dijana iz Momjana, rogistima Lovačkog saveza Varaždinske županije, komentatoru HTV-u Vikiju Ivanoviću i tvrtki za uzgoj i lov divljači Zelendvor. 

Promocija je održana prije državnih prvenstava Hrvatskog lovačkog saveza u streljaštvu koja se ovoga vikenda održavaju na novigradskoj streljani u Bužiniji. Bila je to HLS-ova velika završnica streljačkih natjecanja – u tri dana odvijali su se 19. državno prvenstvo u disciplini trap, 8. državno prvenstvo u lovačkom parkuru i 9. revijalno natjecanje u trapu.

Na državnom prvenstvu bilo je zatupljeno svih 20 županijskih lovačkih saveza i Lovački savez grada Zagreba. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter