Tradicija izrade domaćih kolača neće nestati

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

U ponedjeljak 14. kolovoza, na trgu u Vižinadi, uz Battistelinu šternu, uoči blagdana Velike Gospe ili Svete Marije Vele, održat će se 21. Slatka Istra, najavio je na konferenciji za novinare Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada i predsjednik Turističke zajednice općine Vižinada. Ova jedinstvena manifestacija koja će započeti u 18 sati posvećena je istarskom tradicijskim slasticama. Gosti Slatke Istre bit će i predstavnici Sladke Istre iz Kopra, a uz slastice iz cijele Istre moći će se degustirati vina višestruko nagrađivanih vinara s područja Vižinade. Iako je manifestacija posvećena kolačima na Slatkoj Istri nuditi će se i druga jela, a posjetitelji će moći nabaviti razne domaće proizvode i rukotvorine.

Očekuje se stotinu sudionika

U sklopu manifestacije održat će se i cooking show na kojem će se nastupiti Kristijan Benić i Martin Špaček, pobjednici ovogodišnjeg kulinarskog televizijskog natjecanja "3,2,1 kuhaj!". Ovi će majstori kulinarstva pripremati fritule koje će se degustirati s vinima, ali i druga iznenađenja za nepca svih posjetitelja.

- Slatka Istra posvećena je pripremi tradicijskih kolača, s nastojanjem da ta tradicija ne izgubi u zaboravu i kako bi se prenijela na buduće generacije, rekla je Gordana Bottezar. Ona je najavila kako se i ove godine očekuje više od stotinu sudionika koji će svoje kolače izložiti na ocjenjivanje stručnom povjerenstvu u sastavu: Klaudia Pilato, Rita Ritossa, Sandra Živolić, Tanja Božić i Kristijan Benić. Ocjenjivanje će se vršiti u devet kategorija, za devet vrsta kolača a to su: fritule, kroštule, cukerančići, paštini, pandešpanj, pince, breskvice, bucolaji i povetice. Tu je i poseban izbor domaćih kolača pod nazivom "istarske užance".

Lijepa priredba s humanom notom

- Svi će pristigli kolači biti izloženi pokraj šterne. Prodavat će se po promotivnim cijenama, a prohod od njihove prodaje namijenjen je kupnji školskih udžbenika socijalno ugroženih učenika osnovne škole, ali i zadovoljavanju drugih potreba socijalno ugroženih obitelji s područja općine Vižinada, rekla je Bottezar. Dodajući kako će određene količine kolača kupiti i porečki "Lions club" koji će ih potom darovati Domu za psihički bolesne odrasle osobe "Motovun" u Brkaču

Glazbeni i zabavni program Slatke Istre započet će u 19.30 nastupom mažoretkinja iz Višnjana, a potom slijedi koncert Limene glazbe Zajednice Talijana Vižinada i Puhačkog orkestra Glazbenog društva "Spinčići" iz Kastva. U 22 sata dodijelit će se nagrade za najbolje kolače Slatke Istre 2017., a program će koncertom zaključiti Maja Šuput i Ribalta Banda.

Sljedećeg dana, 15. kolovoza, na sam blagdan Svete Marije Vele u 11 sati na Božjem Polju svetom misom proslavit će se uznesenja Blažene Djevice Marije, a u večernjim satima na središnjem trgu u Vižinadi goste će zabavljati mladi pjevači Udruge Mali veliki mikrofon te Grupa Vigor i Farabuti Band. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter