Tradicija i druženje 920 metara iznad mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mjesto na kojem se mora biti prve nedjelje u mjesecu rujnu, i tako već punih deset godina, je prijevoj Poklon na Učki - mjesto održavanja Učkarskog samnja. Na granici Istre i Kvarnera već cijelo desetljeće na 920 metara nadmorske visine okupljaju se proizvođači autohtonih proizvoda, predstavlja se kulturna i tradicijska baština kraja, a sve je "začinjeno" edukativnim radionicama, dobrim zalogajem, ali i neizostavnim druženjem i zabavom.

Domaće je domaće

Na Učki se više od svega tražio hlad u šumi, obzirom na izuzetno visoku temperaturu zraka. Djeca su istraživala prirodu, upoznavala domaće životinje - boškarina, pramenku, kravu, istarskog tovara, kozu, uživala u dječjoj predstavi u srcu šume, a oni nešto stariji uključili su se u radionice u kojima su učili o bilju, zdravoj prehrani, ali i oslobađali se od stresa.

Jubilarno, deseto izdanje manifestacije sadržajem je bilo vrlo slično svim ranije održanima, a jedina novost je bila promjena u nazivu sajma, koju je objasnio i Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka koja je organizator priredbe.

- Kako bismo se i imenom prilagodili sadržaju, od ove godine sajam se zove samanj, odnosno Učkarski samanj. Tradicija koja je i inače prisutna na sajmu, sada je i u svom imenu dobila potvrdu. Sajam je Učki, ali i njenom okruženju, vjerujem kroz svih ovih deset godina, donio jako puno. Ovdje imamo priliku nešto naučiti i približiti se prirodi. Sama Učka kroz ovu manifestaciju postala je prepoznata i priznata u okruženju. Svake godine, nažalost, ovako dosta ponuđača moramo odbiti, upravo zbog toga što smo limitirani prostorom - rekao je Egon Vasilić.

Mali proizvođači, OPG-ovi, obrtnici, na više od 40 štandova nudili su svoje proizvode - gastro delicije poput sira, maslinovog ulja, mesnih proizvoda, teranina, rakija, kolača i keksa, marmelada i sirupa, meda, kao i proizvode od ljekovitog bilja, voće i povrće, razne namaze, tartufe, gljive, bobičasto voće… Samanj je tako za mnoge bila jedinstvena prilika da kupe proizvode direktno iz ruku ljudi koji ih proizvode i kojih najčešće nema u trgovinama široke potrošnje.

Ovog nema u Njemačkoj

Sir i pršut, samo su neke od delicija našeg kraja u kojima je na Učki uživala i povratnica iz Njemačke, Lidija Genz iz Pule.

- Pršut je izvrstan, ovakvog nema u Njemačkoj. Četrdeset godina sam živjela u Njemačkoj, a sada kada sam u penziji, vratila sam se u rodni kraj tako da je ovo i moj prvi dolazak na Učkarski sajam, rekla je jučerašnja gošća manifestacije, dok je uživala u slasnom zalogaju pršuta. Na Učki je bilo i inozemnih gostiju, ali i veliki broj žitelja liburnijskog kraja koji feštu na Poklonu rijetko kada propuste.


Podijeli: Facebook Twiter