TPS-u kinesko tržište korak bliže

Tomica Črnac, Zhang Taolin i Snježana Španjol (R. SELAN)
Tomica Črnac, Zhang Taolin i Snježana Španjol (R. SELAN)

Delegacija Narodne Republike Kine na čelu sa zamjenikom ministra poljoprivrede Zhang Taolinom danas je u pratnji zamjenice ministra poljoprivrede RH Snježane Španjol posjetila tvrtku Labinprogres Tvornica poljoprivrednih strojeva u Industrijskoj zoni Dubrova.

Posjet je uslijedio nakon sastanka s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, a u TPS-u je održan sastanak na temu poljoprivredne mehanizacije. U pratnji domaćina, direktora Tomice Črnca, gosti su razgledali pogon i motokultivatore, među kojima i model Tuber, najprodavaniji u Hrvatskoj prošle godine, u koji se ugrađuje kineski mjenjač.

- Kina i Hrvatska imaju tradicionalno dobre bilateralne odnose na svim poljima, uključujući i poljoprivredu. Naš posjet ima za cilj još bolje upoznati vašu zemlju da bismo otkrili gdje još ima potencijala za produbljivanje suradnje, kazao je Taolin.

- S Kinom smo uspostavili suradnju 2005. godine, a zadnjih smo je godina intenzivirali po različitim pitanjima, pa tako i na području poljoprivrede. Prioritet nam je povećanje investicija i gospodarski rast, prije svega u poljoprivrednoj proizvodnji, koja je, na žalost, u Hrvatskoj niz godina zanemarivana, posljedica čega je gotovo nestanak tvornica poljoprivredne mehanizacije. U tom smislu možemo čestitati Labinu, vodstvu TPS-a i radnicima, koji su znali opstati u ovim teškim financijskim vremenima, kazala je Španjol.

Podsjetila je da je Vlada prošle godine izmijenila program za ruralni razvoj kako bi kupnju mehanizacije poljoprivrednicima učinili pristupačnom te da će ministarstvo učiniti sve kako bi se TPS-u i Cimosu, grupaciji kojoj pripada, pomoglo da opstanu. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter