Tovari, tovarice i pulici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjednik sedme županijske i trece državne smotre istarskega tovara, održane u nedjelju u Juršicima, u kategoriji starih magaraca je magarac Tito, vlasnika Gordana Galanta, a oni su ujedeno i pobjednici Trke na tovari na kojoj je sudjelovalo osam natjecatelja.

Najbolje ocijenjen u kategoriji mladih magaraca je Moro, kojem je vlasnik Danilo Pištan, a najbolja stara magarica je Mlada Bršcicka, vlasnika Martina Bernace. Medu mladim magaricama prva je bila Jenny Marija Gašparinija, a najbolji pulic je Karolina vlasnika Antonija Radina.

Iako je Županijska smotra prije tri godine proširena na državnu pa se na nju mogu se prijaviti i uzgajivaci magaraca iz drugih krajeva, ovog puta su uzgajivaci bili samo iz Istre, a atraktivni je dogadaj privukao brojne posjetitelje. Na Smotri je sudjelovalo 25 uzgajivaca sa 58 grla, a ocjenjivala ih je komisija sastavljena od uzgajivaca, veterinara i predstavnika Hrvatskog centra za konjogojstvo - Hrvatske ergele ?akovo i Lipik.





Udruga uzgajivaca istarskog magarca Istrijanski tovar inace broji 43 uzgajivaca koji ukupno imaju dvjestotinjak grla.

Da bi bio uzgojno valjan, rekao je predsjednik udruge Boris Orlic, istrijanski tovar mora imati vece ili manje "naocale", odnosno bijelo krzno oko ociju, bijelu pigmentaciju ispod trbuha i ravna leda, što je izraženo osobito kod mladih magaraca. Visina grebena pak mora biti izmedu 120 i 150 centimetara, a bitna je i dubina trupa kao i dužina i opseg noge u donjem dijelu te socijaliziranost, odnosno karakter jer ne smije biti divlji buduci da je magarac prvenstveno radna životinja.

No, kako je istaknuo, magarci se danas za rad koriste tek revijalno, kao turisticka atrakcija, a upotrebljavaju se za proizvodnju mlijeka, koje je vrlo cijenjeno, i mesa. Država pak daje poticaj od po tisucu kuna po grlu, a od ove godine i za magaricu koja se pulila pa treba prijaviti pule. Poticaji su ipak povecali stocni fond pa se magarci pomalo spašavaju, dodao je. (Napisala i snimila Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter