Tovar Tango izborio pršut za svoga vlasnika

Pobjednik magarac Tango s vlasnikom Antoniom iz Brtonigle
Pobjednik magarac Tango s vlasnikom Antoniom iz Brtonigle

Maskota trodnevne pučke fešte u Taru mogao bi biti mališan kojeg smo snimili na koncertu lokalne limene glazbe. Na jednom štandu otac mu je kupio plastičnu trubu pa je mališan pratio oca s trubom pored sebe. Tarska limena glazba utemeljena je 1895. godine i svakako je jedan od zaštitnih znakova pučkih i vjerskih fešti ovog malog mjesta na sjeveru Poreštine tik uz granicu s Novigradom, bivšom biskupijom.

Magarcu kokice

Poput Vodnjana i Tar veže vlastitu poljoprivrednu tradiciju uz tovara (mus ili samer na venetskom dijalektu). U svakoj štali je po jedan ili dva. Zato i Tar ima svoju trku s tovarima koja se dogodila na glavnoj prometnici s ciljem ispred općinske zgrade. Desetak se tovara takmičilo, kao i u Vodnjanu pobijedio je tovar Tango s vlasnikom Antoniom iz Brtonigle. Vlasnik je dobio pršut, a Tango tople kokice.

U nedjelju navečer održan je i koncert mješovitog zbora Zajednice Talijana u crkvi Sv. Martina a uz njih bili su i pjevači iz Fažane. Bilo je pregršt sportskih susreta, boća u prvom redu. Djevojčice iz uigranog sastava mažoretkinja nastupale su na glavnom okupljalištu kod sportskog igrališta gdje je podignuta bina na kojoj su nastupali muzički sastavi i zvijezde estrade poput Jelene Rozge. Treba podsjetiti i na folklor odnosno na nastup kantadura Veselih Roverci iz Roverije. Tokom nedjeljne večeri peklo se puno mesa i točilo puno piva. Bilo je i prodavača raznih  autohtonih proizvoda.

Mnoštvo turista

Fešte se u Istri obnavljaju po određenom kalupu ali svaka nosi u sebi posebnost koju valja otkriti. Općina Tar Vabriga imala je u špici sezone oko 20.000 turista, na teritoriju male općine veliko je turističko naselje Lanterna. Ima tu i popriličan broj privatnih iznajmljivača, seoski turizam u Taru nudi izvanredni spoj sela i mora. Stoga su turisti u velikom broju popunili tarske ulice i trgove. (Napisao i snimio Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter