Tovar – nacionalno blago

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Liburne, Udruge za uzgoj i zaštitu magaraca i ocuvanje prirodne kulturne baštine, u cetvrtak su u Malom kazalištu u Labinu održani znanstveni skup i okrugli stol o zaštiti i ocuvanju izvornih pasmina magaraca.

Povod za okupljanje bilo je rješenje Ministarstva poljoprivrede od 19. svibnja kojim su na zahtjev Liburne priznate tri autohtone pasmine magarca: istarska, primorsko-dinarska i sjevernojadranska, cime se Hrvatska po broju pasmina svrstala odmah iza Italije i Francuske. K tome je Ministarstvo kulture podržalo projekt "Autentica Liburnica" s 35 tisuca kuna iz fonda za zaštitu prirode.

Na skupu je sudjelovalo dvadesetak znanstvenika, strucnjaka i uzgajivaca.

- Magarac je opstao onakav kakav jest, inteligentan i izdržljiv, a buducnost ce pokazati da je bilo pogrešno to što su ljudi svoje frustracije stavili u njega, pa je postao simbol pogrda i sramote, kazao je u uvodnoj rijeci predsjednik Liburne Ivan Perko.

Ante Ivankovic sa zagrebackog Agronomskog fakulteta govorio je o Nacionalnom programu ocuvanja izvornih i zašticenih pasmina domacih životinja u skladu s kojim treba izraditi program ocuvanja magaraca, Mirna Dadic i Dražen Cerjanec informirali su prisutne o pravnim propisima u zaštiti izvornih i zašticenih pasmina, a o njihovoj zaštiti u okviru zaštite prirode više je kazala Jasna Jeremic iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

U srijedu su sudionici skupa obišli uzgajivace u o opcinama Kršan i Sv. Nedjelja, a prije okruglog stola posjetili su Rezervat Liburna na Most Raši. Skup je završen posjetom Tramuntani na otoku Cresu gdje ce biti formiran novi rezervat magaraca.


Podijeli: Facebook Twiter