Tour: Quintani 20. etapa, Froome pred pobjedom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kolumbijac Nairo Quintana pobjednik je pretposljednje, 20. etape ovogodišnjeg izdanja najveće svjetske biciklističke utrke "Tour de Francea" vožene od Annecyja do vrha uspona na Semnoz u dužini od 125 kilometara. Mladi, 23-godišnji Kolumbijac ovom je pobjedom stigao do drugog mjesta u ukupnom redoslijedu, s 5:03 minute zaostatka za Britancem Chrisom Froomeom (Sky), koji je praktički osigurao naslov pobjednika Toura.

Quintana je ujedno stigao i do nedostižne prednosti u borbi za naslov najboljeg penjača na ovogodišnjoj utrci.

Subotnja etapa bila je posljednja natjecateljska na ovogodišnjem Touru, u nedjelju je preostala još samo paradna vožnja od Versaillesa do Elizejskih poljana, koja će gotovo sigurno završiti masovnim sprintom, a na cestama Annecyja i okolice vodila se velika borba za drugo i treće mjesto u ukupnom redoslijedu.

Naime, Froome je imao više od pet minuta prednosti ispred najbližeg pratitelja, Španjolca Alberta Contadora (Saxo-Tinkoff), te je bilo jasno da nitko ne može ugroziti njegovu pobjedu, ali drugi Contador je imao samo 47 sekundi bolje vrijeme od petoplasiranog, sunarodnjaka Joaquina Rodrigueza (Katjuša). Između njih još su se uvrstili Quintana i Čeh Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff).

Konačni obračun za mjesta na pobjedničkom postolju uslijedio je na završnom usponu dugačkom 11 km, a u gubitnika se pretvorio dvostruki pobjednik Toura (2007., 2009.) Contador, koji nije mogao pratiti Rodriguezovo ubrzanje. Uz Rodrigueza su ostali samo Quintana i Froome, te je taj trojac uspio ostvariti više od dvije minute prednosti u odnosu na dvojac iz momčadi Saxo-Tinkoff.

Kilometar prije cilja Quintana je krenuo u završni napad koji nitko više nije mogao pratiti te je ciljem prošao sa 16 sekundi prednosti ispred drugog Rodrigueza i 28 sekundi ispred trećeg Froomea.

U ukupnom redoslijedu dan prije završetka utrke Froome ima 5:03 minute ispred drugog Quintane te 5:47 minuta ispred trećeg Rodrigueza, dok je Contador četvrti sa 7:10 minuta zaostatka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter