Tour of Croatia: Kvasina vodeći, Zoidlu Učka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski biciklist Matija Kvasina (Synergy Baku Cycling Project) drugi je stigao na cilj četvrte, 'kraljevske' etape utrke Tour of Croatia, koja je cilj imala na vrhu uspona na Učku, a tim je rezultatom preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu dvije etape prije završetka.

Pobjednik 122 kilometra duga?ke etape koja je start imala u Crikvenici bio je Austrijanac Riccardo Zoidl (Trek) koji se za nešto više od tri sata popeo na Učku, sa 27 sekunde prednosti pred Kvasinom i Španjolcem Victorom de la Parteom (CCC). Peti je na cilj stigao drugi hrvatski biciklist Radoslav Rogina, član slovenske momčadi Adria Mobil sa 47 sekundi iza Zoidla. Kvasina je tako preuzeo majicu vodećeg na utrci sa 20 sekundi ispred drugog Zoidla, te 26 sekundi ispred De la Partea i Rogine.

"Ovo je za mene i moju momčad veliki rezultat. S majicom vodećeg ću lakše spavati jedan dan, a za dalje ćemo vidjeti", rekao je u programu HTV-a Matija Kvasina. U subotu će se karavana Tour of Croatia preseliti u Istru, gdje je na rasporedu peta etapa. Vozit će se mom?adski kronometar u dužini 40,3 km od Poreča do Umaga, a bez obzira na trenutačno vodstvo Kvasina smatra kako realno nema izgleda obraniti prvo mjesto.

"Mi smo mala momčad koja nema puno izgleda napraviti dobar rezultat na momčadskom kronometru. Realno, Trek je bolji od nas za otprilike tri minute", dodao je Kvasina.

Drugo mjesto Kvasine u petak uvjerljivo je najbolji rezultat nekog hrvatskog vozača u novoj inkarnaciji domaćeg "Toura", kojemu je ovo drugo izdanje. Dosada je najbolji plasman bilo sedmo mjesto Emanuela Kišerlovskog tijekom prošlogodišnjeg uspona na Učku.

Četvrta etapa bila je po kilometrima najkraća dosada, ali očekivano i najagresivnija. Gotovo od samog po?etka uspona na Učku, odnosno u posljednja 22 kilometra događali su se napadi. Uoči početka uspona ritam pelotona diktirala je mom?ad Treka, a kada se krenulo na Učku na čelo su izbili vozači momčadi CCC i Adria Mobila. Među onima koji su diktirali tempo na početku uspona bio je i prošlogodišnji pobjednik, Poljak Maciej Paterski (CCC), koji je ovoga puta imao ulogu pomagača za svog momčadskog kolegu De la Fuentea. Paterski je tako već 15 kilometara prije cilja obavio svoj posao i izgubio kontakt s glavnom skupinom, a nakon njega je kilometre na čelu skupine nizao Australac Jay McCarthy (Tinkoff), koji je pokušao u dobitnu poziciju dovesti svog suvozača, Danca Jespera Hansena, no ovaj nije imao noge u završnici kako bi pratio jako ubrzanje Zoidla i Kvasine. Kvasina se držao uz Zoidla sve do kilometar prije cilja, a tada je Austrijanac još jednom pojačao tempo i osigurao etapnu pobjedu, treću za svoju momčad u Hrvatskoj.

Prve dvije donio je talijanski sprinter Giacomo Nizzolo u utorak, odnosno četvrtak. Najbolji posao "pripremanja terena" za svog kapetana na kraju je napravio Rus Kiril Pozdnjakov za našega Kvasinu koji je u trećoj četvrtini uspona diktirao idealan tempo za našeg vozača i omogućio mu odličan završni plasman.

S obzirom na male razlike među vodećima, odluka o ukupnom pobjedniku drugog Toura of Croatia gotovo sigurno će pasti u subotu na momčadskom kronometru, dok će utrka završiti u nedjelju 178 kilometara dugačkom šestom etapom od Svetog Martina na Muri do Zagreba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter