Tour de France: Kittel prvi pobjednik 100. izdanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemački sprinter momčadi Argos Shimano, 25-godišnji Marcel Kittel pobjednik je prve etape jubilarnog 100. izdanja Tour de Francea vožene danas od Porto Vecchija do Bastije. Tako će Kittel sutra biti i prvi biciklist koji će ponijeti žutu majicu na ovogodišnjem Touru. Bila je ovo etapa u kojoj se očekivala pobjeda sprintera, ali je Kittel do 12. pobjede sezone stigao u ozračju kaosa i padova koji su obilježili prvu etapu na Korzici u povijesti utrke.

Kaos je počeo u trenutku kad su vozači bili 20-ak kilometara od cilja jer je autobus australske momčadi Orica zakačio nosač ciljne oznake koja je pala na njega. Zbog toga su organizatori na brzinu pomaknuli cilj, a u međuvremenu je, kad je do cilja nedostajalo sedam kilometara, došlo do pada velikog broja vozača među kojima su bili i kandidati za pobjedu Peter Sagan, svjetski prvak Gilbert, najbrži sprinter današnjice Cavendish, ali i jedan od glavnih favorita utrke Alberto Contador koji je potom ciljem prošao s dvije minute zaostatka za pobjednikom. Na koncu je krenuo sprint u kojem je Kittel pobijedio ispred Norvežanina Kristofa i najmlađeg biciklista Toura, 19-godišnjeg Nizozemca Van Poppela.

Sutra se vozi druga etapa od Bastije do Ajaccioa u duljini od 156 km.

Rezultati 1. etape (Porto Vecchio - Bastia, 213 km): 1. Marcel Kittel (Njem, Argos) 4:56.52, 2. Alexander Kristoff (Nor, Kat), 3. Danny Van Poppel (Niz, VCD), 4. David Millar (VBr, Garmin), 5. Matteo Trentin (Ita, Omega) svi u vremenu pobjednika. (R. C.)


Podijeli: Facebook Twiter