Tour de France: Greipelu sprint, Impey u žutom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Druga uzastopna sprinterska etapa na Touru, šesta ukupno, samo 176,5 km duga, vožena od Aix-en-Provencea do Montpelliera, pripala je njemačkom vozaču momčadi Lotto, Andreu Greipelu.

Do petog slavlja ukupno i prvog na ovogodišnjem Touru Greipel je došao nakon što je u sprintu glavne skupine bio brži od "vječnog drugog" na ovom Touru, Petera Sagana, kojemu je ovo treći put da je bio prvi do pobjednika, sunarodnjaka Marcela Kittela i glavnog favorita i pobjednika prethodne etape, Marka Cavendisha.

Greipel je sjajno iskoristio "vlak" svoje momčadi i zauzeo najbolju poziciju za završni sprint, u kojem suparnicima jednostavno nije ostavio šanse da ga prestignu.

Mirna etapa donijela je neočekivano i promjenu na vrhu ukupnog poretka. Žutu majicu vodećeg od Simona Gerransa preuzeo je klupski kolega Južnoafrikanac Daryl Impey. Time je Impey postao prvi vozač Južne Afrike u povijesti koji je ponio žutu majicu na Tour de Franceu.

Etapu je obilježilo i nekoliko padova, a među onima koji su se našli na podu bili su i Mark Cavendich, kapetan Katjuše Joaquim "Purito" Rodriguez i kapetan Astane Janez Brajković.

Sutra je pred vozačima još jedna dionica namijenjena najboljim sprinterima, 205,5 km duga etapa Montpellier - Albi.

Rezultati 6. etape (Aix-en-Provence - Montpellier, 176,5 km): 1. Andre Greipel (Njem, Lotto) 3:59.02, 2. Peter Sagan (Slk, Canondale), 3. Marcel Kittel (Njem, Argos), 4. Mark Cavendish (VBr, Omega), 5. Juan Jose Lobato (Špa, Eus) svi u vremenu pobjednika.

Ukupni poredak: 1. Daryl Impey (Jar/Orica) 22:18.17, 2. Edvald Boasson Hagen (Nor, Sky) 0.03, 3. Simon Gerrans (Aus, Orica) 0.05, 4. Michael Albasini (Švi, Orica), 5. Michal Kwiatkowski (Polj, Omega) 0.06. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter