Tour de France: Froome ukrotio i Mount Ventoux

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jednostavno je najbolji. Chris Froome, Britanac koji vozi za momčad Sky, u žutoj je majici sam ušao u cilj najiščekivanije etape 100. izdanja Tour de Francea.

Na francuski državni praznik, dan pada Bastille, organizatori su pred vozače na Touru postavili najdulju, 242,5 km etapu, sa završnim usponom na mitski vrh Toura, Mount Ventoux (1.912 m). I taj završni, 20 km dug uspon s 800 metara nadmorske visine i prosječnog nagiba 7,5 posto, bio je idealna podloga za još jednu potvrdu apsolutne dominacije Britanca rođenog u Keniji.

U direktnom je ogledu Froome ponovno bio bolji od Španjolca Alberta Contadora i tako je povećao svoje vodstvo u ukupnom poretku na više od četiri minute, stavivši gotovo obje ruke na svoju premijernu titulu pobjednika Tour de Francea, iako su do kraja ostale još brojne zamke, a među njima i etapa u kojoj će se vozači dva puta penjati na Alpe d'Huez.

U podnožje završnog uspona etape prvi je stigao Francuz Chavanel, kojega je ubrzo prestigao Španjolac Nieve, a potom i Quintana. Osam kilometara prije cilja Quintana i Nieve su imali 30 sekundi prednosti pred trojkom Porte, Froome i Contador, dok su svi ostali konkurenti za vrh već otpali.

Na 7,2 km prije cilja Froome je uključio turbo te nevjerojatnim ubrzanjem slomio otpor Contadora i stigao vodećeg Quintanu, dok je Contador stigao Nievea, s kojim se nastavio penjati na vrh s 14 sekundi zaostatka za vodećima. No, potom su ga sustigli i Rodriguez i Kreuziger. Očekivalo se da će vodeći tandem zajedno ići do cilja, no Froome nije tako mislio i 1,3 km prije završnice riješio se i pratnje Quintane te sam trijumfalno ušao u cilj upisavši drugu pobjedu na ovom Touru.

Rezultati 15. etape (Givors - Mount Ventoux, 242,5 km): 1. Chris Froome (VBr, Sky) 5:48.45, 2. Alexander Quintana (Kol, Movistar) 0.29, 3. Mikel Nieve (Špa, Euskaltel) 1.23, 4. Joaquin Rodriguez (Špa, Katjuša), 5. Roman Kreuziger (Češ, Saxo) 1.40, 6. Alberto Contador (Špa, Saxo)

Ukupni poredak: 1. Froome 61:11.43, 2. Bauke Mollema (Niz, Belkin) 4.14, 3. Contador 4.25, 4. Kreuziger 4.28, 5. Laurens Ten Dam (Niz, Belkin) 4.54. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter