Tour de France: Etapa Kittelu, jubilarac Froomeu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Christopher Froome, 28-godišnji Britanac rođen u glavnom kenijskom gradu Nairobiju, pobjednik je jubilarnog, stotog izdanja Tour de Francea. Drugi je to Britanac koji je slavio na najpoznatijoj svjetskoj biciklističkoj utrci, drugi uzastopce nakon što je lani najbolji bio njegov momčadski kolega iz Skyja Bradley Wiggins.

Britanska kraljica Elizabeta je Wigginsa nakon tog trijumfa promovirala u "sira", Froome koji ga je "vukao" do lanjske pobjede jučer je stigao do onog što je zaslužio već prije godinu dana. Ako već nije uspio postati prvi Britanac koji je pedalama pokorio Francusku, ostala mu je kakva-takva utjeha da se "jubilarci" više pamte. Od Mauricea Garina do Christophera Froomea, moglo bi stajati u naslovu knjige koja će opisivati prvih sto godina Toura i koju će neki od kronologa najprestižnije biciklističke utrke zasigurno uskoro i napisati.

Nakon odvoženih 3.404 km Froome je tako postao biciklistički kralj, s prvim podanicima Kolumbijcem Nairom Quintanom i Španjolcem Joaquinom Rodriguezom, dok je veliki Alberto Contador ostao prvi do pobjedničkog postolja. Konačni je to plasman koji je potvrđen na pretposljednjoj subotnjoj etapi i za koji se znalo da se jučer neće promijeniti. Naime, zadnja etapa, duljine 133,5 km od Versaillesa do Elizejskih poljana, bila je turistička vožnja ulicama glavnog francuskog grada koja je nudila samo jedno pitanje, može li Mark Cavendish uveličati britansko slavlje?

Naime, biciklist s otoka Mana u šest posljednjih godina prikupio je 25 etapnih pobjeda na Touru, a usto je u četiri protekle godine slavio na posljednjoj etapi i s petim uzastopnim trijumfom bi ostvario doseg koji nikad nitko prije njega nije ostvario. Napravili su sve u momčadi Omega Pharma da svom sprinteru to i omoguće, no u završnici je Nijemac Marcel Kittel bio najjači i pobijedio za kotač ispred svog sunarodnjaka Andrea Greipela i Cavendisha. (Ivica CEROVAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter