Tour de France: Bakelantsu druga etapa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Belgijski vozač Jan Bakelants iznenađujući je pobjednik druge etape Tour de Francea, vožene danas od Bastije do Ajaccia, u duljini od 156 km, i za nagradu je obukao žutu majicu vodećeg u ukupnom poretku.

Biciklist momčadi RadioShack ubacio se u skupinu od šest vozača koja je pobjegla šest kilometara prije cilja i potom do kraja izdržao potjeru glavne skupine, koja je ostale bjegunce "progutala" u posljednjem kilometru.

Bakelants je imao dovoljno snage da u cilj uđe s dahom najboljeg sprintera glavne skupine Saganom za leđima i tako dođe do prve pobjede na Touru.

Budući da glavni sprinteri Toura nisu mogli pratiti tempo glavne skupine u brdima, dva brdska cilja treće i jedan, Col de Vizzavona (1.163 m), druge kategorije bili su prezahtjevni za Cavendisha i trojku s podija prve etape Kittela, Kristoffa i Van Poppela.

Za bjeguncima su se na kraju dali tek oni izdržljiviji sprinteri. Domaći vozač Cyril Gautier napao je na posljednjem usponu dana, 12 km prije cilja, natjeravši glavnog favorita za ukupnu pobjedu na Touru Chrisa Froomea da sam krene u potjeru za njim na nizbrdici, ali je bijeg ubrzo anuliran. Potom je Sylvain Chavanel, koji je slavio 34. rođendan, pokrenuo bijeg šestorke koji se pokazao odlučujućim.

Sutra je na programu treća etapa, Ajaccio - Calvi (145,5 km), izrazito valovita, koju su organizatori s ponosom predstavili kao onu bez metra ravnice. Takve su etape idealne za bjegunce.

Rezultati 2. etape (Bastia - Ajaccio, 156 km): 1. Jan Bakelants (Bel, RadioShack) 3:43.11, 2. Petar Sagan (Slk, Canondale) 0.01, 3. Michal Kwiatowski (Polj, Omega), 4. Davide Cimolai (Ita, Lampre), 5. Edvald Boasson Hagen (Nor, Sky) svi isto vrijeme.

Ukupni poredak: 1. Jan Bakelants (Bel, RadioShack) 8:40.03, 2. David Millar (VBr, Garmin) 0.01, 3. Julien Simon (Fra, Sojasun), 4. Daryl Impey (JAR, Orica), 5. Edvald Boasson Hagen svi isto vrijeme. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter