Tour de France: 13. etapa nesretna za vodeće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sasvim neočekivano, današnja, 13. etapa Tour de Francea donijela je turbulencije u ukupnom poretku. Vlasnik žute majice Chris Froome i dalje je vodeći, ali je prvi put na Touru pokazao ranjivost, što su Alberto Contador i Roman Kreuziger iz Saxoa te Nizozemci Bauke Mollema i Laurens Ten Dam iz Belkina iskoristili da smanje svoj zaostatak u ukupnom poretku.

Uz ovu četvorku etape će se zasigurno sjećati i britanski sprinter Mark Cavendish, koji je upisao drugu pobjedu na ovom Touru i tako se barem djelomično iskupio za neočekivani poraz koji je dan ranije doživio od Marcela Kittela.

Ako je Froome u 13. etapi "zapeo", Alejandro Valverde je "potonuo". U nesretnu je etapu ušao kao drugi u ukupnom poretku, da bi na kraju pao na 16. mjesto, nakon što je u cilj ušao s gotovo deset minuta zaostatka za pobjednikom.

Prvo nije uspio ostati u vodećoj skupini nakon što je zbog vjetra došlo do razdvajanja peletona u tri dijela na 56. kilometru, a potom je na 84. kilometru morao stati zbog mehaničkog kvara i potom ni uz maksimalne napore suvozača iz Movistara nije uspio uloviti vodeću skupinu, u kojoj su momčadi Omega i Saxo držali jak ritam.

Sutrašnja, 14. etapa duljine 191 km odvest će vozače od Saint Pourcain de Sioulea do Lyona. To je valovita etapa s brojnim brdskim ciljevima 3. i 4. kategorije, idealna za bjegunce ili Petera Sagana.

Rezultati 13. etape (Tours - Saint Amand Montrond, 173 km): 1. Mark Cavendish (VBr, Omega) 3:40.08, 2. Peter Sagan (Slk, Canondale), 3. Bauke Mollema (Niz, Belkin), 4. Jakob Fuglsang (Dan, Astana), 5. Niki Terpstra (Niz, Omega), svi u vremenu pobjednika.

Ukupni poredak: 1. Chris Froome (VBr, Sky) 51:00.30, 2. Bauke Mollema 2.28, 3. Alberto Contador (Špa, Saxo) 2.45, 4. Roman Kreuziger (Češ, Saxo) 2.48, 5. Laurens Tem Dan (Niz, Belkin) 3.01. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter