Toulouse: Merah ubijen metkom u glavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mohamed Merah snimao je kamerom ubojstva koja je hladnokrvno pocinio, a sam je ubijen metkom u glavu, rekao je u cetvrtak državni odvjetnik o islamistu za kojeg je odgovornost preuzeo magrepski ogranak Al Kaide, no o kojem nema službenih tragova boravaka u Pakistanu i Afganistanu.

Specijalne postrojbe koje su u cetvrtak izvele napad na stan sedmerostrukog ubojice iz Toulousea usmrtile su ga metkom u glavu, u legitimnoj obrani, rekao je državni odvjetnik novinarima.

Raid, elitna postrojba francuske policije, dobila je naredbu uciniti sve što može da Meraha privede živog te pucati iskljucivo u legitimnoj obrani, rekao je Francois Molins na konferenciji za novinare.



- I upravo zato jer su cinili sve što je moguce, operacija je trajala tako dugo i dovela u opasnost Raid cijih je pet clanova ranjeno, rekao je Molins. Ubojica je snimio tri ubojstva i postavio snimke na internetu, rekao je Molins.

- Vojnika je ubio s dva metka i pritom izgovorio "Ubijaš moju bracu, a ja ubijam tebe, a 15. ožujka ubio je vojnike u Montaubanu i pobjegao na skuteru izvikujuci "Alahu Akbar", rekao je tužitelj.

Merah je snimio i pokolj nad troje djece i rabinom što ga je u ponedjejak ujutro pocinio u židovskoj školi u Toulouseu, rekao je Molins.



U svome stan u predgradu Toulousea zatvorio se od srijede i proveo 32 sata opkoljen specijalcima te je poginuo skacuci kroz prozor i pucajuci. Nosio je pancirni prsluk preko crne džirlabe, rekao je odvjetnik.

Skupina povezana s magrepskim ogrankom Al Kaide (AQMI) priopcenjem na internetu u cetvrtak je preuzela odgovornost za ubojstva u Toulouseu i pozvala Francusku da razmotri svoju neprijateljsku politiku prema muslimanima.

Tekst je objavljen na webstranici Shamikh putem koje se opcenito oglašava Al Kaida, piše AFP.



Francuska agencija prenosi da vlasti Afganistana i americke snage te predstavnici NATO-a u toj zemlji nemaju službenih podataka o Merahovu boravku, ali ne iskljujucuju da je ondje bio ilegalno.

Predsjednik Nicolas Sarkozy je u govoru Francuzima obecao da ce pravda biti zadovoljena i pozvao je ljude neka ne podliježu napasti da pocine odmazdu.

U cetvrtak rano ujutro prve ankete provedene od ubojstava u židovskoj školi u Toulouseu pokazale su da bi Sarkozy tijesno pobijedio socijalista Francoisa Hollandea u prvome izbornom krugu, ali bi u drugome Hollande imao osam posto prednosti.


Podijeli: Facebook Twiter