Toulouse: Brat ubojice osumnjicen za suucesništvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuske vlasti su odredile pritvor za brata ubojice nadahnutog al-Kaidom zbog sumnje u suucesništvo u ubojstvima troje židovske djece, rabina i tri vojnika.

Državno odvjetništvo u Parizu priopcilo je da su preliminarne istrage dale dovoljno materijala da se opravda pritvor Abdelkadera Meraha po više optužbi. Abdelkader, star 29 godina, uhicen je u u zoru u srijedu za policijske opsade stana u Toulouseu njegovog brata Mohameda, Francuza alžirskog prijekla.

Mohamed Merak je u ubijen u pucnjavi nakon što je priznao ubojstva vojnika, židovske djece i rabine u tri napada na podrucju Toulousea ovoga mjeseca.

Ne cini se da je Merah bio dio mreže fundamentalista ali policija pokušava utvrditi je li ga usmjeravao ili mu davao prakticnu pomoc njegov brat koji je službama sigurnosti poznat po tome što je 2007. pomagao ilegalno prebacivanje militantnih džihadista u Irak.

"Policijska istraga je dovela do ozbiljnih i podudarnih naznaka koje sugeriraju da je Abdelkaderovo suucesništvo u teroristickim zlocinima vjerojatno", navodi se u priopcenju državnog odvjetništva.

Abdelkader je u preliminarnoj istrazi rekao da je ponosan na ubilacki pohod njegova brata ali da sam nije upleten, rekli su izvori iz policije.

Mohamed Merah, star 23 godine ubijen je u cetvrtak iz snajpera nakon oružanog obracuna s policijom i opsade njegova stana koja je trajala više od 30 sati tijekom koje je i priznao ubojstva, navodi agencija Reuters. Izvori iz policije i tužiteljstva su rekli da je Mohamed snimao sve svoje zlocine i da je te snimke namjeravao objaviti na internetu, izvijestila je agencija AFP.


Podijeli: Facebook Twiter