Totalno drukčiji od drugih

Iz predstave "Kristijan" Teatra Naranča (N. LAZAREVIĆ)
Iz predstave "Kristijan" Teatra Naranča (N. LAZAREVIĆ)

Nešto drukčija, namijenjena malo starijoj djeci (učenicima viših razreda osnovne škole, pa i srednjoškolcima, iako je dopadljiva i zanimljiva i učenicima nižih razreda) je nova predstava Teatra Naranča "Kristijan", koja je premijerno izvedena u subotu navečer u dvorani narančastih stolica Dječjeg kreativnog centra (bivšeg Pionirskog doma).

Svakodnevno čitamo i slušamo priče o djeci, ali i o odraslim osobama koji su drugačiji od drugih, o tome kako ih društvo ne razumije, kako im ne pruža dovoljnu podršku i potporu, ne shvaća tu njihovu posebnost, te kako se treba potruditi za upoznat ih bolje i pomoći im u svakodnevnim životnim situacijama.

"Kristijan" je naziv predstave koja je dobila ime prema glavnom junaku, posebnom dječaku, drugačijem od svih, koji voli crtati i slikati, međutim povučen je u sebe i nema razvijene socijalne vještine. Kroz predstavu pratimo susret dvoje srednjoškolaca koji se nalaze u parku i prisjećaju se tog posebnog dječaka koji je išao s njima u osmi razred osnovne škole, samo jedno polugodište. Glavna nit predstave su flashbackovi ovo dvoje učenika o raznim događajima (lijepim i ružnim) koji ih vežu uz Kristijana. Na vrlo jednostavan, a zanimljiv, kreativan, na trenutke dirljiv način prikazuje se kako se ne smiju osuđivati i stigmatizirati osobe s posebnim potrebama. Sve je to prikazano na nenametljiv način, gdje poruka nije nikada isforsirana, ali je prisutna na način da dirne gledatelja i njegovu empatiju te senzibilitet. Biti otvoreniji, ali i tolerantniji prema različitostima, prihvaćati sebe i druge, ne osuđivati i stvoriti mišljenje o drugima nakon prvog susreta, sve su to motivi ove predstave koja prikazuje drukčiju stranu djetinjstva.

Kristijan je izuzetno pozitivan lik, a njegovi prijatelji naknadnim razmišljanjem uviđaju koliko je u biti bio poseban i jedinstven. Autor teksta i redatelj je Hrvoje Zalar, a glumci, koji zaslužuju pohvale za svoje uloge su Mirel Huskić, Selma Mehić, Jan Novosel i Romina Vitasović. (Vanesa BEGIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter