Torte i kolaci Dragice Lukin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada netko u Umagu spomene kolace odmah je to asocijacija na Dragicu Lukin i njenu slasticarnicu Villu Soši. Malo tko ne zna za njenu tortu istrianu i originalne umaške fritule s tartufima i maslinovim uljem - a sada ce za njih saznati i mnogi drugi, jer je Dragica predstavila svoju prvu knjigu recepata "Torte i kolaci".

Neumorna i svestrana Umažanka je, osim što jako voli svoj posao, aktivno društveno angažirana. Ukljucena je u gotovo sve gradske manifestacije, sa ili bez humanitarnog karaktera, poput festivala antike Sepomaia Viva u organizaciji Muzeja grada Umaga u kojem sudjeluje vec deset godina i priprema slastice po izvornim antickim receptima koji podrazumijevaju iskljucivo prirodne namirnice. Svi se oni mogu pronaci u njenoj novoj knjizi.

K tome, stalna je gošca popularnih televizijskih emisija, poput HRT-ovog showa "U istom loncu", u kojima redovito prikazuje svoju vještinu pripreme slastica. Ta umijeca vec godinama predstavlja po svijetu kao veleposlanica Hrvatske turisticke zajednice te dopredsjednica sekcije slasticara pri Hrvatskom kuharskom savezu, cime ustrajno radi na promociji hrvatskog turizma i kulinarstva. Ni sama više ne zna u kojim je sve državama kuhala, a dugacak je i popis državnika i ostalih poznatih osoba, od Tita pa nadalje, za koje je kuhala od 1970. do danas.

Više od 40 godina sladokusce oduševljava svojim originalnim zamislima i receptima za kolace, što to potvrduju i brojna priznanja koja je za svoj rad dobila. Ima ih jako puno, ali spomenimo samo njoj najvažnija - dvije godine za redom bila je prvakinja Hrvatske u slasticarstvu, srebrnu medalju dobila je na europskom kupu u Ljubljani, brojna odlicja donijela je kuci s medunarodnih natjecanja, ima tu još i drugih nagrada i povelja. Kao mentorica hrvatske kulinarske reprezentacije zaslužna je i za broncanu medalju hrvatskih slasticara na svjetskom kupu koji se prošle godine održao u Luksemburgu. Suraduje sa školama, mentorica je mnogim ucenicima koje prima na praksu u svojem lokalu.

- Slasticarstvo je za mene umjetnost. Ta struka ne stoji dobro u Hrvatskoj - nema kadra, jer se sve manje djece upisuje taj smjer. Težak je to posao, treba jako puno raditi i svaki dan smišljati nešto novo. Iza svega mora stajati obitelj, a ja imam podršku svoga supruga, sina, snahe i unuka, što mi puno znaci, kazala je Dragica.


Podijeli: Facebook Twiter