Torte bez omiljenih dječjih junaka?

Trenutno omiljena dječja princeza iz filma Frozen
Trenutno omiljena dječja princeza iz filma Frozen

Još krajem listopada s adrese jednog odvjetničkog ureda na adrese brojnih slastičarnica stigla je obavijest da odsada više ne mogu izrađivati torte za dječje rođendane s popularnim likovima Elze i Ane iz Snježnog kraljevstva, Malaca, Ninđa Kornjača, Spužva Boba, Peppe Pig jer time krše autorska prava budući da su navedeni likovi zaštićeni. Obavijest o zabrani poslalo im je odvjetničko društvo prema zahtjevu tvrtke Fun Cake Factory, jedine tvrtke koja, kako izgleda, ima pravo prodaje zaštićenih likova jer su upravo oni postali ekskluzivni partner engleske Finsbury food grupe, koja je nositelj Disneyeve licence.

Za zabranu čuli iz medija

Vlasnici istarskih slastičarnica, barem oni s kojima smo jučer razgovarali nisu, još uvijek, dobili zabranu poput zagrebačkih slastičarnica, a kojom im se de facto brani da rade dječje torte s popularnim likovima iz crtićima.

- Nismo dobili ništa, a o svemu što se događa znamo samo iz medija, naveo nam je Marino Pilat, vlasnik poznate porečke slastičarnice Concettino koja svoje dućane ima diljem Istre. Kako veli trebalo bi vidjeti dotični ugovor i za koje je to točno likove odnosni zabrana reproduciranja.

- Špekulira se da su to Disney likovi ali doista ne znamo koji, navodi Pilat. Na upit jesu li dječje torte s likovima iz crtića doista najpopularnije navodi da je tržište šaroliko, a dječje želje raznovrsne no kako je točno da ti likovi u potražnji ipak dominiraju. Na pitanje što ukoliko do zabrane ipak dođe Pilat navodi kako će se i oni morati prilagoditi budući da torte rade po narudžbi pa primjerice mogu ponuditi sličnu princezu (mada je pitanje kako će djeca na to reagirati) no kako zabrane i ograničenja u poslovanju nikada nisu dobrodošle. 

Od Tanje Janščak, tajnice pulske slastičarnice Tina doznajemo da ni oni nisu dobili nikakvu sličnu obavijest, a o cijeloj su priči doznali s televizije.

- Torte s figuricama iz crtićima nikada nismo ni imali u ponudi, a jedino što smo nudili jesu torte s "pokrivkama" s različitim likovima iz dječjih crtića, pa tako i Dysney likovima, no sada ću dobavljača morati upitati smijemo li ih i dalje koristiti ili ne, navodi nam Janščak.

Inače, u obraćanjima medijima direktor tvrtke Fun Cake Factory Tomislav Ljutić navodi da osim na Disneyjeve likove, tvrtka ima ekskluzivno pravo i na one koje su vlasništvo Nickelodeona, Astley Baker Davies i Universal studija pa ispada da slastičarnice neće imati ni jednog popularnog lika kojeg će moći ponuditi sve zahtjevnijoj djeci. Međutim, oni sami ne proizvode torte, već prodaju gotove, zaleđene trgovačkim centrima, tako da je sada upitno mogu li djeca uopće dobiti domaću tortu željenog okusa s omiljenim likovima.

Slastičari uzvraćaju udarac?

Slastičare na čije je adrese stigla ovakva zabrana najviše zbunjuje, navode mediji, nedorečenost propisa jer im, kažu, nitko sa sigurnošću ne zna objasniti što mogu, a što ne napraviti.  Primjerice, neki smatraju da i dalje mogu napraviti običnu tortu na koju se može postaviti figurica ili jestiva pokrivka s likovima iz spomenutih crtanih filmova, dok su drugi mišljenja da su torte ručni rad te kako zbog toga podliježu autorskom dijelu. Kako bilo, slastičari koji su dobili spomenutu zabranu pokrenuli su postupak preko odvjetničkog ureda i zatražili uvid u ugovor koji je s Finsbury grupom sklopila tvrtka Fun Cake factory, kako bi znali na "čemu su".

Iako Tomislav Ljutić, inače bivši član uprave Kraša, ističe da obavijest slastičarima nije poslana u svrhu prijetnje niti smatra da takva odluka ugrožava njihove obrte te bi se sudska tužba bi uslijedila samo ako se slastičari odluče oglušiti na zabranu, to što obavijest nije uopće stigla do Istre može ugrubo značiti i da su se zapravo htjeli "riješiti" svoje neposredne konkurencije u Zagrebu i/ili okolici. Inače, kazne koje su predviđene za neovlašteno korištenje likova bez autorskih prava iznose od 100.000 do čak 300.000 kuna!?

Pitanje ostaje i što je sa svim onim "tetema" koje torte rade kod kuće, po narudžbi, i nisu u nikakvom sustavu kao i činjenica kako će se cijela ta zavrzlama oko torti provjeravati i koja će to inspekcija "upadati" na dječje rođendane da bi vidjela kakva se to torta reže. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter