Torčolu druga nagrada na natjecanju Mario Solinas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maslinovo ulje Torčol Agroprodukove Uljare Vodnjan u Španjolskoj je ovih dana osvojilo drugo mjesto na prestižnom međunarodnom natjecanju Nagrada za kvalitetu Mario Solinas, koju dodjeljuje Međunarodni maslinarski odbor. Međunarodni maslinarski odbor je jedina internacionalna i međuvladina organizacija iz područja maslinarstva osnovana u Madridu 1959. godine pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Naroda. Ovo je prvi put da se jedno maslinovo ulje iz Hrvatske natječe u glavnoj konkurenciji, što visoki plasman Torčola čini još zanimljivijim.

Složena pravila

Pravila za sudjelovanje vrlo su rigorozna te je natjecanje namijenjeno samo većim proizvođačima koji su u mogućnosti zadovoljiti kriterij kvalitete ulja u većoj količini: ulje mora biti iz homogene zapremnine pohranjene u jednom spremniku od najmanje 3.000 litara. Svaki natjecatelj može se prijaviti na natjecanje samo s jednim ekstra djevičanskim maslinovim uljem te je obavezan organizirati javnog bilježnika. Javni bilježnik prikuplja reprezentativne uzorke ulja za ulazak u natjecanje, koji sadrže pet uzoraka od po 500 mililitara, sakupljenim u staklenim posudama s istim kapacitetom i dva uzorka od po 100 mililitara, u staklenim posudama istog kapaciteta. Uzroke i spremnik kapaciteta 3.000 litara javni bilježnik potom zapečati, a uzorci se dostavljaju u ovlaštene laboratorije Međunarodnog maslinarskog odbora na kemijsku i senzornu analizu. U konkurenciji je bilo 149 ulja iz Španjolske, Italije, Grčke, Francuske, Portugala, Tunisa, Andore i Brazila, koja su predstavljali sami proizvođači, udruženja proizvođača ili uljare. Ulja su prema propozicijama ovog natjecanja podijeljena u kategorije po medijanu intenziteta: na intenzivna, srednje intenzivna, blaga i zrela ulja. Članovi međunarodnog žirija u svakoj su kategoriji odabrali šest finalista, a Torčol se natjecao u kategoriji blagih maslinovih ulja. Plasman ulja određen je na temelju više od sto aromatskih, okusnih i retronazalnih svojstava, kao i na temelju harmoničnosti, kompleksnosti i trajnosti okusa. Sva nagrađena ulja žiri je predstavio Izvršnom odboru ove nagrade koji je donio konačnu odluku o pobjednicima.

Zanimljivo ulje

Zanimljivo je da su recenzenti španjolskog portala Sybaris u izvještaju o dodjeli nagrade istaknuli upravo Torčol kao primjer zanimljivih novih ulja na ovom natjecanju, opisujući ga kao "vrlo elegantno, besprijekorno napravljeno i zaokruženo ulje koje zove na više kušanja, veliko ulje". Činjenica da jedno istarsko maslinovo ulje koje se proizvodi u većim količinama i prodaje u pakiranjima od tri litre osvaja nagrade u ovakvoj konkurenciji, dokaz je vrlo visoke razine proizvodnje u Uljari Vodnjan, poznatom po liniji premium ulja Salvela, ali i u vrhu istarske maslinarske scene općenito.

Naglasimo i to da je izlazak na najjača svjetska natjecanja presudan je za stavljanje Istre, koja zadnje tri godine u ovom dijelu svijeta slovi za nesporno najjaču maslinarsku regiju, na kartu svijeta i daljnji razvoj jednog od najboljih hrvatskih gastronomskih proizvoda. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter