Torcida buntom spriječila stečaj Hajduka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Burni petak ipak nije odlučio kakva će biti sudbina Hajduka, hrvatskog nogometnog velikana koji grca u dugovima i kojemu su nužno potrebna svježa sredstva kako bi se spriječio odlazak u ropotarnicu povijesti. Za Hajduk i vojsku njegovih navijača presudan će biti ovaj ponedjeljak, dan za koji je sazvana nova izvanredna sjednica Gradskog vijeća Splita, na kojoj će vijećnici još jednom dobiti priliku izjasniti se hoće li Grad dati jamstvo klubu za dva kratkoročna kredita u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna ili će zaista uslijediti odlazak u stečaj, što se danas nakon trosatne sjednice činilo kao neminovno.

Preokret je uslijedio nakon što se više od tisuću ljudi okupilo pred Banovinom, vrijeđajući gradonačelnika Željka Keruma i njegove suradnike. Među prosvjednicima je bio i gradski vijećnik Luka Roguljić (HDSSB), jedan od rijetkih koji je na sjednici podignuo ruku za jamstvo Hajduku. U atmosferi linča prosvjednike je primila dogradonačelnica Anđelka Visković i umirila ih objavom da ipak sve nije gotovo i da će u ponedjeljak biti održana nova sjednica sa starom temom. Svi su uvjereni da će vijećnici ovog puta izglasati jamstvo za kredit i to samo i isključivo strahujući od mogućih nereda na ulicama Splita.

Petak je navijačima Hajduka donio šok i nevjericu, iako u povijesti kluba ipak neće biti upisan kao "crni petak". Nakon trosatne rasprave o stanju u Hajduku, nakon iznošenja mnogih argumenata i kontraargumenata, nakon žestoke političke borbe vijećnici ipak nisu izglasali odluku o davanju jamstva za podizanje kredita nakon čega je predsjednik Hajduka Marin Brbić samo zavapio:

- Šokiran sam! Hajduk ide u stečaj! Sada treba proći zakonski rok od mjesec dana da klub i službeno završi u stečaju.

Sjednica je počela bez nazočnosti gradonačelnika Željka Keruma, koji zastupa Grad kao većinskog vlasnika bijelih. Na prošloj tematskoj sjednici vijeća Kerum je tražio ostavku svih članova NO-a, ali oni su to odbili učiniti, zbog čega je pak Kerum odbio potpisati pozajmicu od 7,2 milijuna kuna.

- Ako u idućih desetak dana ne dobijemo 30 milijuna kuna kredita, Hajduk ide u stečaj. Ako igrači ne dobiju plaće tri mjeseca uzastopno, imaju pravo uzeti papire, stoga vjerujem da će vijećnici dati svoj glas, podignuti ruku za izglasavanje jamstva. Kontaktirali smo 12 banaka, a na kraju smo se uspjeli dogovoriti s Privrednom bankom Zagreb i Hypo Alpe-Adria-bankom - kazao je Brbić. (T. BILIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter