Topot keltskih konja u Puli

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Dijelovi konjskih skeleta, razno keltsko oružje među kojem se ističe pet željeznih mačeva i ukrasni dijelovi konjske opreme ključan su dio izložbe "Topot keltskih konja - nalazište Bizjakova hiša u Kobaridu", koja je u petak otvorena u pulskoj galeriji c8. Izložba predstavlja značajan arheološki lokalitet otkriven 2010. godine prilikom izvođenja građevinskih radova u mjestu Kobarid do rijeke Soče u zapadnom dijelu Slovenije.

Lokalitet se na temelju datacije nalaza smješta u razdoblje oko 300. god. p.n.e., u početak mlađeg željeznog doba, a značajan je i zbog toga jer prvi potvrđuje prisustvo Kelta u zapadnoj Sloveniji, a koje, recimo, nije novost u Slavoniji u Hrvatskoj.

Tri godine nakon što su nalazi prvi put javnosti predstavljeni u Tolminskom muzeju, izložba gostuje u Puli, a činu otvorenja jučer su prisustvovali autori izložbe Miha Mlinar i Teja Gerbec iz Tolminskog muzeja.

Ovo značajno nalazište, međutim, ne sadrži ikakve ljudske ostatke, što interpretaciju još uvijek ostavlja otvorenom.

- Zanimljivo je da nema kostiju keltskih konjanika. Nije pronađen niti jedan fragment ljudskog tijela, kazao je koautor izložbe Miha Mlinar, dodavši da je riječ o ritualnom, kultnom nalazu.

- Možda je to bila bitka lokalnih stanovnika Sočovja s keltskim konjanicima. Sigurno je da su ti konjanici bili u prolazu jer se iz kasnijih nalaza, iz 2. i 1. stoljeća p.n.e., iščitava kultura lokalnog stanovništva koje postupno dolazi pod utjecaj Rimljana, dodao je Mlinar.

Također, nasuprot običaja samostalnih ukopa konja ili skupnih ukopa čovjeka i konja, izuzetak su ukopi s cijelim konjskim skeletom i potpunom konjskom opremom, kao što je riječ u ovom slučaju. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter