Toplo i edukativno o - Boškarici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pretpremijera dokumentarnog filma "Boškarica" Ivane Hrelja u produkciji Pulske filmske tvornice, održat će se sutra, s početkom u 19 sati, u pulskom Circolu. Pretpremijeri organiziranoj u sastavu Dana mentalnog zdravlja, koji se u Puli održavaju od 7. do 11. listopada, prisustvovat će autori filma i njegovi sudionici.

Film nam približava četvero štićenika Doma za odrasle osobe "Vila Maria" Pula, poznatog kao 'Boškarica'. Kroz svakodnevne zadaće i "obrede" (koji uključuju ispijanje kave i pušenje) provlači se priča o problemima, željama i nadama protagonista koji
pokušavaju naučiti samostalno živjeti i vratiti radnu sposobnost.

Također, prikazan je proces aktivne integracije štićenika u lokalnu zajednicu putem vanjskih rehabilitacijsko-rekreativnih aktivnosti i organiziranog stambenog stanovanja.

Realizacija filma trajala je tri godine tijekom kojih se pratio razvoj protagonista. On je
podijeljen u dva dijela, od kojih se prvi odvija u interijeru Doma, počevši od porte gdje upoznajemo prve štićenice.

Njihove dnevne aktivnosti dovode nas do frizerke, jedine djelatnice ustanove prikazane u filmu, a ona nas vodi dalje do stacionara za teško bolesne i nepokretne osobe. Osim na prikaz života u Domu, naglasak je stavljen i na terapiju lijekovima i njezine nuspojave. Zahvaljujući angažmanu korisnika u radnim i rehabilitacijskim aktivnostima, radnja filma potom izlazi iz zatvorenog prostora i započinje s drugim dijelom filma, u kojemu se prikazuje proces aktivne integracije u društvo.

Koredatelji filma su Marko Zdravković-Kunac, Ivor Ivezić i Danilo-Lola Ilić, snimatelj je Kristijan Burlović, dok je direktor fotografije Marko Krnjajić. Montažu potpisuje Danilo-Lola Ilić, a producent je Marko Zdravković-Kunac. Realizaciju "Boškarice" omogućili su
Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula, Istarska županija i MedVid produkcija, dok je partner Dom za odrasle osobe "Vila Maria" Pula. (Z. ANGELESKI)


 


Podijeli: Facebook Twiter