Toplinski udar u Velikoj Britaniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika Britanija pogođena je prvim duljim toplinskim udarom u zadnjih sedam godina koji je možda uzrokovao nekoliko stotina prijevremenih smrtnih slučajeva.

Nakon kišnog ljeta 2012. i najhladnijeg proljeća u više od 50 godina, temperature su u zemlji naglo porasle zbog čega su neke lokalne vlasti objavile upozorenja javnosti. Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu procjenjuje da je u zadnjih devet dana od posljedica vrućina prijevremeno umrlo možda i do 650 ljudi, ponajviše starijih.

Velike vrućine izazvale su probleme u prometu u Londonu uzrokujući iskrivljenja tračnica na postaji Waterloo zbog čega su morala biti zatvorena četiri perona.

Britanska nacionalna meteorološla služba objavila je da je u srijedu zabilježena najviša temperatura ove godine od 32,2 Celzijeva stupnja, koliko je izmjereno u Hamptonu jugozapadno od Londona, a vrućine će se nastaviti i idućih dana. Najviša temperatura u Velikoj Britaniji u srpnju iznosila je 36,5 stupnjeva Celzijevih, izmjerenih u Surreyju u južnoj Engleskoj 2006.

Najviša temperatura ikad iznosila je 38,5 stupnjeva koliko je izmjereno u Kentu 2003. Srpanj bi mogao biti i najsuši srpanj od početka mjerenja 1766. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter