Toplinski udar: Od jutra +30, hitna stalno na terenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Temperature zraka su ekstremno visoke, a u tom se toplinskom valu našla i Istra. Prema podacima meteorološkog portala Istramet, trenutno je najtoplije na Buzeštini: U Vrhu je u 14 sati izmjerena temperatura 35,7 stupnjeva Cezijusa, a u isto vrijeme u Humu je živa u termometru pokazivala 35,2 stupnjaa Celzijusa. Pulu je u 14 sati grijalo 34,7 stupnjeva Celzijusa.

Velike vrućine koje nas nemilice tuku već gotovo dva mjeseca, a koje su kulminirale današnjim novih valom koji je živu u termometru već u ranim jutarnjim satima podignuo iznad 30 stupnjeva, za posljedicu imaju veliki broj intervencija hitne pomoći.

Na današnjem sastanku na kojem su rezimirane intervencije najviše je bilo riječi upravo o tim svakodnevnim aktivnostima hitne medicinske pomoći i danju i noću.

- I mi smo primijetili da imamo sve više intervencija kod starijih osoba koje mogu biti posljedica takvih vrućina. Primjerice, stariji ljudi nam se uglavnom javljaju zbog kolapsa, lupanja srca, vrtoglavice, a sve to povezujemo s dehidracijom jer duže vrijeme nisu uzimali tekućinu, rekla nam je dr. Ksenija Družetić-Božić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upozorenje za zaštitu od velikih vrućina i preporuke kako se zaštititi koje vrijede dok traju velike vrućine. Tako je jedna od važnih preporuka da se rashlade prostori u kojima se boravi.

- Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 stupnja Celzija danju i ispod 24 stupnja noću. To je posebno važno za djecu, za osobe starije od 60 godina ili osobe koje pate od kroničnih zdravstvenih problema, piše u naputku HZJZ-a. Dodaju nadalje da je važno piti puno tekućine, kloniti se vrućina koliko je moguće, izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana, a oni koji ne mogu držati stan hladnim, mogu provesti dva, tri sata dnevno u hladnom prostoru, primjerice, u nekoj javnoj zgradi koja ima klima-uređaje. Posebno upozoravaju da se ne ostavljaju djeca ili životinje u parkiranom vozilu. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, GI)


Podijeli: Facebook Twiter