Toplina iz zemlje će grijati buzetske mališane

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

U sklopu projekta Alterenergy, koji promovira energetsku efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije u gradovima do deset tisuća stanovnika, upravo je započela izgradnja novog sustava grijanja Dječjeg vrtića Grdelin u Buzetu, nakon što je za to napravljena odgovarajuća investicijska studija. Za sve aktivnosti u ovom projektu Gradu Buzetu pripada oko 100.000 eura, a od toga će najveći dio izdvojiti upravo za novi sustav grijanja u vrtiću.

Izgradit će se nova strojarnica u sklopu vrtića u koju će se smjestiti geotermalna dizalica topline. Postojeći energent, loživo ulje, zamijenit će se obnovljivim, lokalnim izvorom, geotermalnom energijom. Na ovaj način značajno će se smanjiti gubici koji nastaju uslijed distribucije topline.

- Vrtić se opskrbljuje toplinskom energijom iz kotlovnice koja se nalazi u susjednoj zgradi Policijske postaje Buzet, a koja kao energent koristi ekstra lako loživo ulje. S obzirom da je kotlovnica u zgradi policije stara i dotrajala, te joj slijedi rekonstrukcija, izdvajanje iz postojeće kotlovnice, izgradnja nove strojarnice i korištenje obnovljivih izvora energije, za nas mnogo znači, ne samo financijski nego i odgojno, jer time potičemo kod djece i roditelja osjetljivost za očuvanje okoliša, ističe ravnateljica Grdelina Silvana Pavletić.

Na dijelu vrtićkog dvorišta izvode se iskopi do pet metara dubine, te je do završetka radova ono zatvoreno za dječju igru. O tome su obaviješteni korisnici usluga vrtića i stanari zgrada u susjedstvu. Pavletić je apelirala na roditelje da pripaze na djecu, jer u popodnevnim satima vole preskakati ogradu vrtića.(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter