Topli interijeri za ugodniju zimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U hladnim zimskim danima ugrijat ce vas dobro ogrjevno tijelo, ali i topli ambijent vašeg doma ili radnog mjesta!

Osjecaj hladnoce, koji probija sa svih strana, nije nikome ugodan. Spas uz radijator, kamin ili neku drugu vrstu grijanja, garantira brzi povratak medu one koji imaju privilegiju ostati kod kuce i ne tresti se od zime. No, uz fizicki osjecaj topline, koga ce stvoriti dovoljno visoka temperatura zraka u prostoru, opci ce ugodaj nadopuniti primjereno interijersko uredenje. Psihicki doživljaj topline prostora, izazvan elementima opreme i bojama, cesto je toliko snažan da je ukupan doživljaj potpun jedino uz sjedinjeni fizicki i psihicki osjet topline.



Toplina interijera ovisit ce ponajprije o odabranim materijalima, stilu uredenja te pratecim bojama. Potrebno je istaknuti kako i naoko hladni materijali ili minimalisticki stilovi uredenja, koji se cesto prezentiraju kao hladni, mogu biti potpuno drugaciji u konacnom doživljaju prostora te stvoriti ugodne i tople ambijente.

Vjecno i neiscrpno u oblikovanju i postizanju atraktivnih dizajnerskih i interijerskih rješenja, uvijek moderno i u trendu, primjenjivo u svim podnebljima i klimatskim zonama – svakako je drvo! Toplinu koju stvara u interijeru, teško ce nadmašiti bilo koji drugi materijal, jer je u svijesti ljudi zauzelo visoku poziciju kada je u pitanju stvaranje toplog ugodaja u prostoru. Osim toga, kao prirodni materijal ima dodatne kvalitete, jer u interijer doma uvlaci prirodu te smirenost i ljepotu koju samo priroda posjeduje.



Drvo se u interijeru pojavljuje kroz razlicite stilove uredenja, ali ce svakom od njih dati poseban izražaj i toplinu, pa cak i kada se primjenjuje u modernim, geometrijskim formama. Boje drva, od najsvjetlijih pa sve do najtamnijih, tvorit ce skladnu kompoziciju s ukusno odabranim bojama ostalih elemenata prostora.



Dekorativne tkanine toplih boja, poput žute, narancaste, nijansi smede ili crvene, prošarane vecim ili manjim uzorcima, tvorit ce topao ambijent i biti ugodne kao obloga sjedecih garnitura i stolica. Podne prostirke i razlicite vrste tepiha obogatit ce podnu površinu i dati joj dodatnu toplinu cak i kada je podna obloga drvena te sama po sebi vizualno topla.

Stilovi uredenja takoder ce definirati ugodaj u interijeru. Npr. rustikalni stilovi sami su po sebi topliji od modernih minimalistickih interijera koji za cilj cesto imaju hladnocu kao konacan dojam. Ipak, ugodaj koga ce proizvesti odabrani stil uvelike se može korigirati odabirom materijala i boja. Rustika, uz primjenu tamnijih boja drva te hladnih boja zidova i podova, bit ce daleko od ugodnog i toplog interijera za razliku od modernog minimalizma, koga može karakterizirati primjena toplih boja ili materijala.



Prostor ce dobiti dodatnu toplinu primjenom razlicitih detalja i ukrasnih predmeta, koji ce se isticati kroz materijal izrade ili boju. Osobitu toplinu unijet ce predmeti koji oslikavaju vašu osobnost te u prostor unose identitet i cine ga unikatnim. Prostor koji oslikava baš vas, omogucit ce da se u njemu najugodnije osjecate, a to je i krajnji cilj, jer to je dom u kome živite! Toplina materijala, stilskog uredenja i odabranih boja bit ce nadopuna ukupnom ugodaju i garancija da ce ova zima biti zaista topla! (Monika Galovic Dumendžic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter