Topli blagdanski ugođaj u katedrali

Mješoviti pjevački zbor KUD-a "Matko Brajša Rašan" s dirigenticom Irenom Vladisavljević (Dejan ŠTIFANIĆ)
Mješoviti pjevački zbor KUD-a "Matko Brajša Rašan" s dirigenticom Irenom Vladisavljević (Dejan ŠTIFANIĆ)

KUD "Matko Brajša Rašan" priredio je preksinoć božićno-novogodišnji koncert u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Puli gdje su nastupili mješoviti pjevački zbor ovog KUD-a, Katedralna vokalna skupina i Mandolinistički orkestar KUD-a "Lino Mariani".

Unatoč hladnom, gotovo ledenom zraku unutar zidova pulske Katedrale članice i članovi KUD-a te njihovi gosti uspjeli su stvoriti blagdanski ugođaj ugrijavši srca prisutnih koji su glazbenike ispratili pljeskom.

Bio je to koncert podijeljen u tri, odnosno četiri dijela pa je prvo nastupio zbor kojim je dirigirala Irena Vladisavljević, a koji se predstavio sa sedam pjesama među kojima je bila i keltsko-švedska božićna tradicionalna skladba "Gaudette" s kojom su otvorili nastup. Na repertoaru se našla i pjesma slavnog Leonarda Cohena i to "Hallelujah" u aranžmanu Tatjane Merkl i uz klavirsku pratnju korepetitorice Maurizije Brajković. Za "You raise me up" glavnu je "riječ" svojom violinom preuzeo Srećko Savretić, dok su na "Go down Moses" solisti bili Branko Butković i Bojana Vitorović.

Pod vodstvom dirigentice Elene Roce nastupila je pulska Katedralna vokalna skupina koja je otpjevala pet pjesama, a za "Jesus bleibet meine Freund" na orguljama ih je pratio Patrik Bolković. Izveli su i pjesme Mozarta, Rahmanjinova, da Palestrine te jednu istarsku narodnu "Zašla zvezda" u obradi Ivana Golčića. Za svoje vokalne sposobnosti i posebno nadahnute interpretacije dobili su veliki pljesak publike u Katedrali.

Nakon pjesme bio je red i za nastup Mandolinističkog orkestra KUD-a "Lino Mariani" pod vodstvom dirigenta Vilija Popovića, a oni su pokazali i da popularni klasici kao što su "Torna a Surriento" te Berlinov "Bijeli Božić" mogu jako dobro zvučati u ovakvoj verziji. Da bi blagdanska atmosfera bila potpuna za kraj službenog programa ostavljena je Gruberova "Tiha noć" koju su izveli svi sudionici preksinoćnog koncerta u Katedrali. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter