Topla zima razbudila ose, komarce i krpelje

Buhe napadaju (i) pse i mačke (M. MIJOŠEK/arhiva)
Buhe napadaju (i) pse i mačke (M. MIJOŠEK/arhiva)

Iako je proteklih dana temperatura donekle pala, zima je još uvijek toplija no što je to uobičajeno za ovo doba godine. Stoga su biljke i životinje na području Istre aktivnije nego inače, primjerice, buhe i krpelji, a kako kaže Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, baš su jučer imali dojavu da su se u Puli "aktivirale" ose.

- Ose su aktivne, što je sad normalno jer nema klasične zime pa organizmi nisu išli u zimsko mirovanje. U pravilu kod osa prezime samo gravidne matice, ali kad je zima toplija mogu preživjeti i radilice. Moguće su pojave potencijalnih štetnika koji izazivaju alergijske reakcije i bolesti pa nam se građani mogu obratiti ako primijete neke neobične pojave. Izaći ćemo na teren i vidjeti koju metodu treba koristiti, navodi Landeka.

Također, zbog toplog vremena aktivn(ij)e su buhe i krpelji pa se ovih dana žale i mnogi vlasnici pasa i mačaka. Buhe su najčešće povezane s prostorima u kojima borave mačke lutalice, navodi Landeka.

- To su obično zajednički prostori stambenih zgrada gdje se u prašini ili na zemljanim podovima skupljaju buhe. Mačke stoga treba spriječiti da tamo odlaze, jer na takvim mjestima buhe odlažu jajašca, kaže Landeka.   

Ovih dana relativno su česte i pojave komaraca. "Ove sezone još nije bilo hladnog razdoblja, no u takvom smo klimatskom pojasu da mora proći hladni val kako bi se biljke i životinje vratile u normalu", zaključio je Landeka. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter