Topla zima: Karfiol uranio 30 dana i ostao neprodan

Topla zima ne pogoduje kupusnjačama (D. MEMEDOVIĆ)
Topla zima ne pogoduje kupusnjačama (D. MEMEDOVIĆ)

Ovogodišnja topla zima nikako ne ide na ruku poljoprivrednicima jer su zbog gotovo proljetnih temperatura zimske kulture prerano rodile i ostale neprodane.

U razgovoru s nekolicinom njih, doznajemo da je najveći problem što nema plasmana kad su ovako visoke temperature. Nije problem, kažu, u proizvodnji jer ona ovisi o samom proizvođaču, već o plasmanu koje ovisi o tržištu. Ove je godine, zbog toplog vremena, došlo do spajanja nekoliko sorti u sazrijevanju. Kupus, karfiol, kelj, brokula sađeni su u kolovozu, a zbog vremenskih prilika sve je uranilo. Svaka kupusnjača ima svoj rok, tako da proizvođači planiraju što će im dozrijeti za 55, 85 ili 125 dana, no ove godine sve se pomaknulo, uranilo, sazrelo u vrijeme koje nije trebalo… Najveći problem su karfiol i brokula jer su osjetljivi pa, primjerice, karfiol ima rok od tjedan dana da se ubere od trenutka kad se otvori. U suprotnom, propada. Kažu da nije pobrano puno karfiola koji je dozrio u studenom, a trebao je u prosincu. Desilo se to da su kulture uranile, a trgovački lanci nisu otkupili sve što je sazrelo jer nije bilo potražnje.

Brokula se, pak, mora pobrati u roku od desetak dana. Kelj i kupus su "zahvalniji" pa mogu stajati i do tri tjedna na njivi, neće propasti..

Osim slabijeg otkupa, kažu poljoprivrednici, muče ih i otkupne cijene koje su, kažu, katastrofa naspram onih po kojima prodaju trgovački centri. U jednom trgovačkom centru, navode nam primjer, karfiol se prodaje po komadu za sedam kuna, a otkupna cijena je dvije kune.

U zadnjih nekoliko godina vremenske prilike baš ne idu na ruku svima koji žive od poljoprivrede. Prije nekoliko godina je pak zbog snježnih uvjeta došlo do smrzavanja kultura, nakon toga je usjeve pogodila suša, a ove godine izrazito topla zima, i, kako nam kažu poljoprivrednici, oni konstantno ulažu, ali nema  povrata sredstava… (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter