Topit će se čvarci na slavonski, samoborski i istarski način

Čvarci (M. MIJOŠEK)
Čvarci (M. MIJOŠEK)

Ucvirki, žmare, čvarci bit će ponovno, po petnaesti puta za redom, glavne zvijezde kulinarske priredbe pod nazivom "Ucvirkenfest" koja će se održati ove subote, 13. veljače na centralnoj gradskoj tržnici. Kako doznajemo od Budimira Žižovića - Žiže, jednog od organizatora i idejnog začetnika ove manifestacije, ove će se godine, kao novost, prikazati i pripremanje čvaraka na licu mjesta.

Majstori iz Županje

U tri kotla topit će se tako čvarci na slavonski, samoborski i istarski način. Za topljenje čvaraka bit će zaduženi majstori iz Županje - majstor Buco iz mesnice AS, Miroslav Mataušić, vlasnik firme Frelimo iz Sombora, koja je najveći izvoznik čvaraka u Hrvatskoj, i Drago Krivičić iz Premanture pa će posjetitelji odmah po završetku moći degustirani još tople čvarke. Priprema čvaraka krenut će od ranih jutarnjih sati, a cijela manifestacija će trajati do 13 sati.

- Ono što je najvrjednije u ovoj manifestaciji su jela sa čvarcima kojima Istra tradicionalno obiluje. U ovih četrnaest godina organiziranja Ucvirkenfesta otkrivali smo stare recepture i na osnovi njih gradili i kreirali nova jela. I tako će ostati sve dok je ljudi, svinja i čvaraka, naveo nam je Žižović.

Eko jabuke po 5 kuna

Oko 11 sati Žižo će, zajedno s ekipom Rock caffea, za posjetitelje pripremati fritaju od 600 jaja sa čvarcima, dok će goste u zabavnom programu zabavljati grupa In vino veritas. U sklopu manifestacije okupit će se i brojni izlagači: OPG Franjul sa  suhomesnatim istarskim proizvodima, Svantevid d.o.o. sa oprtaljskim fritulicama, a OPG Brig iz Barbana predstavit će razne predmete izrađene od maslinovog drva. Posebni gosti ove subote bit će tvrtka Frelimo iz Samobora sa čvarcima i čips čvarcima, zatim Kolači Monika s domaćim međimurskim kolačima, mesnica AS iz Županje te OPG Hažić iz Međimurja s izvrsnim, ekološki uzgojenim jabukama po 5 kuna za kilogram, odnosno sanduk od 15 kilograma po 60 kuna, te sokovima i ostalim proizvodima od jabuka. Svi proizvodi moći će se kupiti u Puli i u nedjelju 14. veljače.

Dodajmo na kraju kako su organizatori ove zanimljive i uvijek rado posjećene manifestacije Tržnica Pula te agencija Avenue & Žižo. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter