Topi se diplomatski led: Mimica s Vučićem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik Vlade Neven Neven Mimica i prvi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u petak u Washingtonu, priopćila je danas Vlada. Tako su otkrili da su se u petak dogodila dva sastanka visokih dužnosnika Hrvatske i Srbije jer su u istom danu u Dublinu na ministarskoj konferenciji OESS-a razgovarali i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar vanjskih poslova u srbijanskoj Vladi Ivan Mrkić.

Visoki dužnosnici dviju vlada zasad se sastaju u inozemstvu u sklopu međunarodnih konferencija, ali očito su to prvi koraci u pokušaju da se odnosi dviju susjednih zemalja ponovno uspostave nakon što je srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio da je na tom polju nastupilo ledeno doba nakon oslobađajućih haaških presuda dvojici hrvatskih generala Anti Gotovini i Mladenu Markaču. 

Rezultati sastanka dvojice potpredsjednika Mimice i Dačića su priznanje da se na tu oslobađajući presudu gleda različito, ali i da bi bilo pragmatično surađivati u budućnosti.

- U svjetlu razvoja zbivanja u hrvatsko-srbijanskim odnosima konstatirali su razlike u stajalištima o nedavnoj prošlosti. Sastanak je bio posvećen nastojanju da se istraže temelji za uspostavu pragmatične suradnje okrenute budućnosti, na obostranu korist, kratko je Vlada u priopćenju izvijestila o susretu dvojice potpredsjednika u Washingtonu. (J. Ma./NL)


Podijeli: Facebook Twiter