Topao listopad: More čak 20 stupnjeva

Alma Šešlija uživa u čistom, mirnom i još uvijek toplom moru (Dejan ŠTIFANIĆ)
Alma Šešlija uživa u čistom, mirnom i još uvijek toplom moru (Dejan ŠTIFANIĆ)

Jutarnje temperature od čak 15 stupnjeva i dnevne koje prelaze 20 Celzija nekako ne odgovaraju ovom dijelu godine. Mnogi se žale na ovakvo vrijeme, a na pulskim se plažama još uvijek mogu vidjeti kupači.

- Kupam se svaki dan već 22 godine i doista moram reći da je sada more, s temperaturom od 20 stupnjeva, doista nešto posebno. More je čisto, toplo, mirno… lijepo je, kaže nam Alma Šešlija koju smo i jučer zatekli na kupalištu Mornar, a poznata je po novogodišnjem kupanju na kojem i otvara rođendanski šampanjac. Ove će godine tako proslaviti 83 rođendanNo pulski meteorolog Mario Grabar kaže da ovo ipak nije toliko neuobičajeno vrijeme za listopad jer je i lani, na jučerašnji dan, dnevna temperatura bila 21 stupanj. Temperature su, kaže, u skladu s dosadašnjim prosjekom za listopad, odnosno tek koji stupanj viši od prosjeka.

- Takva neznatna odstupanja su zanemariva, jer je listopad mjesec kiša, južnih vjetrova koji nose kišovito vrijeme na Jadranu, a lijepo vrijeme u unutrašnjosti, dok je obrnuto kada zapuše bura. Dosad je tijekom listopada palo prosječnih 150 litara po četvornom metru što je 20-ak litara više od prosjeka. Ovakvo će vrijeme potrajati do kraja mjeseca, s južnim vjetrovima i kišom, a onda će, sredinom idućeg tjedna, zapuhati bura i donijeti pet, šest stupnjeva niže temperature, ali će biti sunca. S takvim vremenom ući ćemo u studeni, kaže Grabar.

I iz IstraMeta potvrđuju da se naši krajevi danima nalaze u toplom južnom strujanju, a takva sinoptička situacija očekuje nas do kraja mjeseca. Jučer ujutro u Puli je izmjereno 20 stupnjeva, a u Rovinju 19. Postupno slabljenje anticiklone izgledno je sredinom idućeg tjedna kada će nas zahvatiti fronta sa sjeverozapada Europe. Našem području donijet će oblačnije vrijeme uz povremenu kišu i manji pad temperature zraka, kažu u IstraMetu. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter