Topao kutak za istarske studente

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Klub studenata Istre - Rijeka, kroz koji je od osnivanja prošlo nekoliko tisuca studenata, ove godine slavi 16. obljetnicu.

- Istrane na studiju u Rijeci povezuje ljubav prema rodnom kraju, a s ponosom njeguju glazbeni izricaj, kulturnu baštinu i užance svoga zavicaja, istaknuo je predsjednik kluba Pazinjan Nikola Krnjus.

Standardnim programom kluba obuhvaceni su turniri u stolnom nogometu, briškuli i trešetu, glazbene slušaonice, razna predavanja, istarske veceri te brojne druge aktivnosti. Nedavno je osnovana i studentska klapa koju cine studenti iz svih dijelova Istre.

U dugogodišnjem djelovanju Klub studenata Istre uspostavio je suradnju s brojnim organizacijama civilnog društva poput Kluba studenata opcine Kopar, Studentskog kulturnog centra Novi Sad, Fondacije za kreativni razvoj Sarajevo, studentskih organizacija i zborova Sveucilišta i Veleucilišta u Rijeci, s klubovima studenata Istre iz Zagreba, Trsta i Pule te mnogim drugim organizacijama.

Obilježavajuci 16. rodendan, u klubu su nedavno održali trecu po redu feštu veterana istarskih klubova iz Rijeke, Zagreba, Trsta i Ljubljane. U Rijeci se tom prigodom okupio veliki broj bivših clanova od kojih su mnogi danas na znacajnim pozicijama u gospodarskim, pravosudnim tijelima i tijelima regionalne i lokalne vlasti.

- Lijepo je vidjeti da je ideja Kluba studenata Istre - Rijeka, koju smo mi u to vrijeme zasadili kao malo stablo, tijekom godina i kroz generacije koje su prolazile klubom i unaprjedivale ga, izrasla u veliko stablo cvrstih korijena s velikom razgranatom krošnjom, izjavio je Aleksandar Puh, državni odvjetnik u Puli.

Manuela Hrvatin, danas savjetnica u županijskom Odjelu za medunarodnu suradnju i europske integracije, bila je dio ekipe koja je osnovala istarski klub u Trstu u isto vrijeme kada je osnovan i klub u Rijeci. Na celu svih klubova, pa i onih spremnih za suradnju u Ljubljani, Veneciji i Padovi, istomišljenici su zajednickim snagama obnovili Istrijadu.


Podijeli: Facebook Twiter