Top Gear: Clarksonu posljednje upozorenje pred otkaz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jeremy Clarkson, jedan od voditelja popularne emisije o automobilizmu Top Gear, rekao je da mu je uprava BBC-a dala posljednje upozorenje pred otkaz zbog rasističkih primjedbi koje je izrekao tijekom snimanja jedne od emisija. 

Clarksona (54) su prošlog tjedna urednici pozvali na razgovor nakon što je Mirror objavio da je prije dvije godine tijekom snimanja emisije recitirao brojalicu (Eeny, Meeny, Miny, Moe) i rekao "nigger" (crnčuga). 

Mirror nije objavio otkud mu dio snimke, koji inače nije bio izabran za prikazivanje, a taj napis je izazvao pozive da se Clarkson otpusti s BBC-a, koji je javni servis. 

Clarkson se u četvrtak na Twitteru ispričao i rekao da je pri snimanju mumljao, a u konačnoj verziji priloga izgovorio "teacher" (učitelj/učiteljica) a ne "nigger". 

"U BBC-u su mi rekli da ću biti otpušten izgovorim li još jedan jedini put, bilo gdje i bilo kad neku nepristojnu primjedbu... Smiješno, uvijek sam mislio da će me otpustiti zbog nečega što sam rekao, a ne zbog nečega što nisam rekao", napisao je Clarkson tvrdeći da ipak nije izgovorio riječ koja mu se stavlja na teret. 

Top Gear je po Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda 2013. bila najgledanija dokumentarna emisija na svijetu. 

Clarksonove "neuglađene" primjedbe dosad su izazvale kritike široke publike, od državnika, diplomatskih predstavnika, ekoloških skupina, radnika javnih službi do proizvođača automobila.

Na Facebooku postoji stranica "Mrzim Jeremya Clarksona". (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter